Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горещото лято е характерно за географската ни ширина

Националният рекорд от 45,2 градуса вероятно ще оцелее и през тази година

Снимка: БТА
Всяка крайност в температурите ни водят към въпроса, дали горещините и сковаващите студове са резултат от климатичните промени или човешката памет просто е изтрила вече изпитания подобен дискомфорт. Затова и в разгара на лятото, когато живакът запълва 40 деления от термометъра, търсим отговор доколко настоящите метеорологични явления съпътстват в исторически план нашето пребиваване на планетата.

Според синоптиците днешният ден ще бъде най-горещият през тази седмица и градусите в най-топлия ни град Сандански ще достигнат четирийсет.

През лятото у нас е нормално да има толкова високи температури – казва Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. – Ако сезонът е хладен, ще бъде по-необичайно, отколкото да имаме 40 градуса, тъй като това се случва много рядко в нашата страна.”

Синоптикът ни връща в 1916 г., когато на 5 юли в южния град Садово е постигнат абсолютният рекорд от 45,2 градуса. Изброява и други години с горещо време – 1927-а, 1965-а, 1988-а, включително по-близката до нас 2000 г., когато лятото е било едно от най-горещите и сухи.

“Засега не се предвижда вероятност да подобрим този абсолютен рекорд в страната – казва още Анастасия Стойчева. – Най-вероятно ще надхвърлим 40-те градуса в Дунавската равнина, в Горно-тракийската низина, но като цяло температури, достигащи 45 градуса или надвишаващи ги, не се очакват до края на лятото. Те обаче ще останат по-високи от климатичните норми.”

Заради сегашните и предстоящи знойни дни от Българския червен кръст съветват да не излизаме в най-горещата част на деня, а ако все пак е наложително, да носим шапка, светли дрехи, както и да си поставим слънцезащитен фактор. Главната инспекция по труда пък призовава работодателите да предприемат мерки, с които да намалят риска на работното място. При работа на открито се препоръчва повече почивки и промяна в графика – задължителни при обявения за днес оранжев код за опасни климатични явления.

И тъй като жегата не се отразява добре дори на най-здравите сред нас, синоптикът приканва в следобедните часове да стоим на сянка.

Когато се намираме в населено място, в тези най-дълги дни от годината най-високите температури се случват между 16,00 и 18,00 ч. – добавя Анастасия Стойчева. – Именно тогава слънцето е довело до нагряване на въздуха, който е в близост до земната повърхност. Ние усещаме тези температури на около 2 м височина и така ги измерваме – в метеорологичната клетка, на сянка, защитени от директна слънчева светлина, тъй като на напечения асфалт можем да отчетем много по-високи стойности.”

В горещите дни, които ни очакват и през следващата седмица, е добре да пием повече вода, за да не се обезводним.

Количеството е 30 милилитра на всеки килограм от нашето тегло плюс още 1 литър – обяснява д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. – Това означава да приемаме равномерно през целия ден около 2-3 л, а не наведнъж сутрин или вечер. Когато пък излизаме, добре е да носим шишенце с вода и на всеки час да изпиваме по една чаша.”

Всички изпитваме дискомфорт в жегата, но как се отразява тя на хората със здравословни проблеми?

Хората с хронични заболявания – предимно високо кръвно налягане, се чувстват по-добре в горещото време, тъй топлината разширява кръвоносните съдове и чрез такъв естествен механизъм кръвното налягане спада – казва д-р Костадин Сотиров. – Ако обаче това се случи рязко, може да се стигне до загубата на съзнание и падайки, човек да се удари.”

Лекарят обръща внимание, че в такива ситуации в желанието си да помогнем всъщност можем да навредим.

“Много важно е хората да знаят, че в никакъв случай не трябва да бъркаме в устата и да вадим езика на припаднал човек – заявява лекарят. – Единственото, което можем да направим, е да го поставим легнал настрани. А когато след няколко секунди или минути той дойде в съзнание, да му дадем вода и да проверим дали не си е счупил крак или ръка при падането. Това се случва често при възрастните хора, тъй като те са по-чупливи.”

И макар в горещините да посягаме често към алкохола – разпускайки край морския бряг, в прохладата на планината или закотвени заради всекидневния си график в дома, добре е да се придържаме към простото правило заедно с него да пием и много вода. Това се отнася и за кафето, което също обезводнява организма. Но ако по някакъв магичен начин успеем да се въздържим от приема им, може да си направим най-обикновен айран – от истинско кисело мляко, за тонус и сили да се насладим на лятото.

Текст: Диана Цанкова (използвани са интервюта на Диана Дончева от програма “Хоризонт” и на Антония Попова от БНР Пловдив)

Снимки: БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24
Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57