Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2023 е изпълним, ако няма авария в окупираната АЕЦ „Запорожие“

Финансовият министър Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Бюджет 2023 не затяга коланите и не орязва социалните разходи, каза пред БНР финансовият министър Асен Василев. Успяваме да съберем данъците и това запазва социалните разходи без вдигане на данъците. Получихме в наследство от служебния кабинет дефицит от 1,2 млрд. лв. в края на май, а през юни вече има излишък от 200 млн. лв., обясни Василев.

Заложеният растеж на БВП от 1,8%  ще бъде постигнат. Няма притеснение, че бюджетния дефицит ще е над 3%. „Ако не стане втори Чернобил в АЕЦ „Запорожие“, очаквам да успее да издържи бюджетната рамка“. Всяко искане за увеличение на заплатите води до нови искания и не трябва да се наливат пари в нереформирани сектори. Ако депутатите подкрепят вдигенето на заплатите в някои сектори, това е тяхно решение, допълни министърът. 

БНР подкасти:

Още от категорията

Николай Денков в Давос: Европейските учени да експериментират повече

Премиерът Николай Денков представя България на Световния икономически форум в Давос, където участва в дискусия на тема „Стремежът на Европа към иновации“. "За да имат успехи, европейските учени и иноватори трябва да имат възможност да експериментират..

публикувано на 16.01.24 в 13:36

Премиерът Николай Денков представя България в Давос

Премиерът Николай Денков ще вземе участие в Световния икономически форум, който събира международния политически и финансов елит в швейцарския алпийски курорт Давос. В центъра на дискусиите тази година са идеи и стратегии, свързани с икономическа..

публикувано на 16.01.24 в 05:10

Годишната инфлация се е забавила до 4,7%

Годишната инфлация за декември 2023 г. спрямо декември 2022 г. е 4.7%, а средногодишната инфлация за януари - декември 2023 г. спрямо периода януари - декември 2022 г. е 9.5%, показват данните на НСИ. През декември 2023 г. най-много са поскъпнали цените..

публикувано на 15.01.24 в 14:15