Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Гърция заяви готовност за преговори с Турция за морската граница


Политическият диалог, позитивната програма за сътрудничество и мерките за изграждане на доверие ще бъдат трите стълба за сближаване между Турция и Гърция. Това обяви новият външен министър на Гърция Йоргос Герапетритис пред „Катимерини“. По думите му, климатът на конфронтация, преобладавал години наред, е бил "изключително вреден както за Турция, така и за Гърция, за регионалната стабилност". Двете страни членки на НАТО отдавна враждуват за морските граници и правата за проучване на енергийни източници в спорните части на Егейско море и Източното Средиземноморие. 

Герапетритис обвърза възобновяването на турско-гръцкия диалог с взаимодействието между него и турския му колега Хакан Фидан, който също неотдавна пое поста. "Мисля, че е дошло времето да се изправим лице в лице с раните от миналото и предизвикателствата на бъдещето", подчерта Герапетритис.

Македонското правителство вкарва конституционните промени в парламента


Правителството на Северна Македония разгледа и прие предложение за конституционни промени и реши документът да бъде внесен в парламента. Промените ще бъдат представени на депутатите на 18 август. Те касаят включването в конституцията на народности като българската, хърватската, черногорската, словенската и биха отворили пътя на страната към ЕС. 

"Мисля, че това са конституционни поправки, които не засягат никакъв въпрос за идентичността. Вярвам, че нашите депутати ще имат и визия, и смелост да вземат решение, което ще означава европейска интеграция на страната и най-вече осигуряване на по-добро, европейско бъдеще както за сегашните, така и за бъдещите поколения", каза премиерът Димитър Ковачевски, цитиран от БГНЕС. 

Президентът Стево Пендаровски обаче не е оптимист, че конституционните промени ще се осъществят, тъй като според него опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не би ги подкрепила.

Вучич поиска от НАТО защита за сърбите в Косово


Президентът на Сърбия Александър Вучич поиска НАТО да защити сърбите в Косово от посегателствата на местните власти, чието поведение той определи като "безотговорно". В съвместно изявление с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг в щаб-квартирата в Брюксел, той отбеляза като "много отговорно" поведението на умиротворителния контингент КФОР в Косово и подчерта, че според резолюция на ООН НАТО носи отговорност за сигурността в бившата сръбска провинция, предаде от Брюксел кореспондентката на БНР Ангелина Пискова.

"Молим ви да осигурите безопасност и сигурност за сърбите. През последните 6 месеца бяха убити поне шестима сърби от албанци, основно от техните сили за сигурност. За щастие, нито един албанец не беше застрелян или сериозно ранен, което показва кой какво прави", каза Вучич.

Столтенберг от своя страна призова за диалог между Сърбия и Косово и за въздържането им от ескалация на действията и реториката.

Турция продължава контактите за "зърнения коридор"


Турция продължава контактите с представители на ООН, Русия и Украйна за удължаване на "зърнената сделка", която изтече на 17 юли и беше прекратена от руска страна, съобщи турското министерство на отбраната, като добави, че руският персонал е напуснал Съвместния координационен център в Истанбул, предаде БТА. "Република Турция, под ръководството на нашия президент, ще продължи да дава своя принос за осигуряването на мира в региона и хуманитарната помощ, както го е правила досега", заяви полк. Зеки Актюрк, пресаташе на министерството на отбраната на Турция. 

Доставките на зърно се извършваха съгласно споразумение, подписано в Истанбул на 22 юли 2022 г. между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен коридор за износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Москва, която на няколко пъти се съгласяваше за удължаване на сделката, се оттегли от споразумението след поредния краен срок на 17 юли. Тя се оплака, че нейните изисквания не са били изпълнени и че има пречки пред износа на нейно зърно и торове, въпреки че те не попадат пряко под санкциите на Запада.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, Reuters, nato.int

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30