Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внасяме в ЕК искането за удължаване на забраната за внос на зърнени култури от Украйна

Кирил Вътев (вляво)
Снимка: Министерство на земеделието и храните

В Европейската комисия предстои да бъде внесено искането за удължаване на ограничителните мерки срещу украинския земеделски внос в пет държави от ЕС и комисията да се произнесе окончателно, съобщи земеделският министър Кирил Вътев.

За удължаване на ембаргото върху вноса на зърнени продукти от Украйна, което изтича на 15 септември, настояват България, Полша, Унгария, Словакия и Румъния. С цел да защитят собственото си земеделие петте страни искат мярката да бъде продължена до края на годината. Според Кирил Вътев България има проблем само с три продукта - слънчоглед, слънчогледово нерафинирано масло и със сухо мляко.

Ние нямаме проблем с пшеница, царевица, ечемик. Залежава българският слънчоглед в складовете. Сухото мляко, което влиза на много ниска цена от Украйна, сваля цените на българското мляко и то вече е под себестойност”, поясни той.

Министърът на земеделието и храните откри първия по рода си фестивал на виното “Открий го! Местното вино” в троянското село Орешак. На него изложители от България и Румъния представят свои продукти в експозиционната площ на Националното изложение на художествените занаяти и изкуства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и гореща неделя с температури до 39°

През нощта над по-голямата част от страната ще бъде предимно ясно. В неделя, 23 юни, ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд над планинските райони главно в Западна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и..

публикувано на 22.06.24 в 19:05
Таратор

Българската кухня влезе в топ 15 на Европа

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas, предаде БНР Варна. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на потребителите на..

публикувано на 22.06.24 в 17:11

"Чукан боб с коприва и хоро се извива" в Черни Осъм

Шестият кулинарно-фолклорен фестивал "Чукан боб с коприва и хоро се извива" в троянското село Черни Осъм събра множество любители на фолклора и традиционните ястия от цялата страна, предаде БТА. Организатор на събитието е местното читалище „Знание – 1906..

публикувано на 22.06.24 в 15:27