Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всичко българско е много цветно и вълнуващо през очите на децата, връщащи се от чужбина

"Моето българско лято" – ваканция с кауза

13
Снимка: „Моето българско лято”

Всяка година, през лятната ваканция, в България се прибират децата на българските семейства, живеещи в чужбина. Често много от тях дори трудно разбират и не говорят български. В много случаи семействата им са от смесен тип, където говорят на различен език от българския, нерядко нямат и достъп до българско училище. За тях България е любимо място, където се чувстват щастливи и спокойни, но идват само през лятната отпуска на родителите си. А ваканцията е свързана с най-хубавото време за децата – срещите с баба и дядо, пътуванията из страната и най-вече почивката на море.


За да направят още по-ползотворна и вълнуваща тази ваканция на българчетата, група ентусиасти създадоха специална лагер-школа "Моето българско лято". В нея е заложена идеята за учене чрез преживяване, което означава децата да посетят природни и културни забележителности в страната ни, да се докоснат до традициите и не на последно място – да попаднат в среда, където се създават приятелства и се говори само на български. "Моето българско лято" може да се разглежда и като контрапункт на добилите голяма популярност у нас езикови школи, които акцентират върху преподаването на чужди езици през ваканцията.

"Ние не знаем дали някое от тези деца на българи в чужбина няма да избере някой ден да се върне в България" – казва Елена Павлова, организатор на инициативата. Но е доказано, продължава тя, че майчиният език формира интелекта на малкото дете, затова е важно децата да проговорят първо на майчиния си език и да го поддържат. "Дори в Австрия това се е превърнало в държавна политика – дава пример Елена от своята практика в чужбина. – Там се смята, че  единствено децата, които владеят добре един основен майчин език, могат да владеят и други езици, да се интегрират и на тази база да развиват и интелектуалните си способности занапред".

Ирена Нецова и Елена Павлова – създателките на проекта „Моето българско лято”
Това е голямата цел на Елена Павлова да накара повече българчета да заобичат българския език и сами да насърчават родителите си да разговарят с тях на български. А "Моето българско лято" има и богата занимателна програма. На първо място е почивката на Българското Черноморие, където освен досег с природата има и много възможности за среща с деца от България.


"Всичко започна заради моите деца – казва ни българката, която живее в Австрия и обяснява: – Понеже те са родени в чужбина и са отраснали там, аз имах голямо желание по всички възможни начини да запазя връзката им с България. Исках тя да емоционална, но и да бъдат запознати с живота, историята, природата в моята страна. Това се явява като сложна задача за много от родителите в същото положение. Аз съм организирала за децата си много пътувания из страната, опитах се да ги науча на български език още преди да тръгнат на училище в чужбина и всъщност си давах сметка, че това е една доста сложна и трудна кауза. Аз имах времето и постоянството да го направя, но много родители нямат този капацитет, а също много от моите познати нямат баба и дядо, където да си пращат децата през лятото. Много от сънародниците ни в чужбина имат голямо желание, но нямат възможност да поддържат тази връзка с България. Това остава като неосъществена мечта. 

Тъкмо тази нужда породи идеята да организирам лагери за деца на българи зад граница. Ролята на майката е най-голяма при предаването на нейния роден език в семейството. За тези една седмица, докато трае "Моето българско лято", ние не можем да научим децата да говорят български, ако техните родители са пропуснали да го направят у дома. Не можем да покрием и ниво на владеене на езика, но се стремим да има всеобхватност на преживяването. Опитваме се да провокираме децата, които не могат, поне да опитат да проговорят на български. 


За щастие последната ни група през юли, при почивката в гр. Обзор, беше на доста добро ниво и се опитвахме да надграждаме с подготовката по български. Стремя се да включа и беседи за нашите традиции, занаяти, природата на страната, планината и т.н. Защото всички знаем, че това, до което се докоснем, споделим с приятели, то ни остава като спомен за цял живот от детството. Това е основната идея на заниманията – да изградим емоционална връзка с България и с българчета, независимо дали живеят в страната или се събират за лятото от различни държави."


Езиково-културните седмици "Моето българско лято" се организират за трета поредна година изцяло на доброволни начала. Програмата, подготвена от Елена Павлова и нейни съмишленици, включва две посещения с групи от деца в гр. Обзор и една седмица с група деца в Етнографския музей на открито „Етъра“ край Габрово. Инициативата е отворена и към българските училища зад граница, но, по думите на организаторката, комуникацията с институциите върви тромаво и трудно. Разчита се основно на доброто сътрудничество с родителите, които сами се организират. Досега, само чрез разгласа в социалните мрежи, в детските летни пътувания е имало деца от САЩ, Франция, Финландия, Германия, Австрия, Чехия, Нидерландия. Интерес към програмата проявяват и семейства от Англия и от Израел – казва Елена Павлова:

"Например акцент тази година в програмата (при посещението в Габрово и "Етъра"), беше, че се свързахме с школата за възстановки на прабългарски бойни изкуства „Мадарски конник“, които много добре ни посрещнаха и проведоха кратък показен урок за стрелба с лък и за другите бойни техники по нашите земи. 


Посещаваме Габрово и етнографския музей "Етъра", защото възможностите за научаване на нови неща там са огромни. Но тук искам да кажа, че ние не искаме да се връщаме носталгично към миналото, а целим да покажем как днес ползваме всички научни достижения и ги имаме за даденост. Между това се опитвам да внуша и да предам на децата, колко огромно значение е имало векове наред образованието за българина. И колко е било важно децата да получат образование, в което семействата са инвестирали. Те са вярвали, че успехът минава през положения труд в училище. Иска ми се и децата да разберат какво голямо значение е имало образованието за изграждането на човека и на нацията – нещо, на което ние забравяме да отдаваме значение в днешно време."


„Моето българско лято“ продължава и през август, тъй като следващата група деца на българи от чужбина ще се отправи отново на морска почивка в Обзор още на 7 август. Очаква се дори да се запишат нови деца, като школата е подходяща и за българчета, които не живеят в чужбина, но искат да разширят познанията си по роден език и то в една по-различната среда сред деца, дошли от чужбина.


Снимки: "Моето българско лято"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Тараклия празнуваха годишнината от основаването на града

На Гергьовден в Тараклия отбелязаха  211 години от основаването на града. Богатата и разнообразна програма започна с празнична литургия в храма "Св. Георги". За любителите на спорта на централния стадион бяха организирани различни състезания...

публикувано на 07.05.24 в 12:29

Българите в Лайпциг ще празнуват 24 май с богата културна програма

Българското културно сдружение “Пенчо Славейков“ в Лайпциг организира тържество по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Богата програма с песни, стихове, танци..

публикувано на 06.05.24 в 09:18

“Мобилна бибиотека” събира на езерото Самамиш българите в Сиатъл

“Читалня Сиатъл“ подготвя “Мобилна библиотека“, която ще бъде представена на традиционния пикник, организиран от Българския център за култура и наследство в града на 19 май на езерото Самамиш, съобщи почетният консул в Сиатъл Елка Русков. “..

публикувано на 05.05.24 в 15:25