Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Параклис, обитаван от риби и полегнала на дъното русалка – подводни приключения край Приморско

Снимка: скрийншот

Местността "Крокодилите" в района на Приморско е магнит за търсачи на силни усещания. През лятото именно оттук започва подводното приключение на любителите гмуркачи, с помощта на опитни инструктори. Условието е да не духа силен вятър и морето да е спокойно. Туристите получават подходяща водолазна екипировка и подробен инструктаж. "В местността "Крокодилите" имаме прекрасна лагуна с малки рибки, където обучаваме хората да се адаптират към подводните условия, след което елегантно, по релефа на дъното, слизаме по-надълбоко" – обяснява Тодор Попов от водолазен център "Посейдон", организатор на атракцията.

Докато се реят в безтегловност, гмуркачите наблюдават различни видове риби и рифове с причудливи силуети. А най-вълнуващият момент е когато се изправят очи в очи с … русалка. Изящната каменната скулптура е била поставена тук преди няколко години, с идеята да разпалва въображението на подводните пътешественици.

"Тя е в естествен ръст. Тежи около 700 кг. Представлява жена с хубави гърди и лице с разпуснати коси. Полегнала е на чисто скалисто дъно, за да не я зарови пясъкът. Надолу е с подвита опашка. Потопена е на 12 м под водата до една висока стена с малки пещери, където се крият морски врани. Това са много красиви риби с прозрачни перки и опашка с виолетов край. Движат се бавно на стада край водолазите и после се прибират в тяхната къщичка-пещера. Цялата стена е покрита с черна мида, защото там, където има мида, има и живот. Там е пълно с риби и раци", разказва Тодор Попов.

Русалката не е единственото човешко творение, което "примамва" туристите на морското дъно. Преди десетина години, съвсем близо до каменната скулптура, на 7 метра под водата, беше изграден параклисът "Св. Николай Чудотворец", който е изцяло съобразен с каноните на българската православна църква.


Върху древен камък, който служи за олтар, са поставени кръст и свещник, а ликът на светеца е изработен от бронз. В храма откриваме също църковни текстове и друга църковна утвар.

Какви умения трябва да притежаваме, за да се гмурнем на дъното на Черно море, в района на "Крокодилите"? "Никакви! Справяме се с всякакви случаи, имали сме и туристи, които не могат дори да плуват!", категоричен е Тодор Попов. И добавя с чувство за хумор:

"Това го умеем, защото сме по-добри от шамани! След като хванем ръчичката, която се опитва да си забие ноктенцата в нашата фина кожа на пръстите, ние успяваме да я разчупим, да я отпуснем! И докато не се почувства комфортно и не свикне да диша под вода, не тръгваме никъде. Под водата правим снимки с GoPro. И после те могат да си ги качват в Инстаграм, Фейсбук, Тик Ток…


Снимаме ги както на подводния параклис, така и със сложени ръце зад главата край легналата красива гола русалка. И после ги караме да правят сърчица. И те качват снимките с надписи "Ние обичаме русалки", "Ние обичаме параклиси", "Ние обичаме дайвинга". А на финала, попълваме сертификат, че са изпълнили програмата "DiscoverScubaDiving" с печат от нашия център, заключва Тодор Попов.

Вижте още:

Снимки и видеа: Водолазен център „Посейдон“, SubDiving

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Експонати в сбирката на местното читалище

За добруджанското село Гарван, старата мелница и кои са гребенците

Първото нещо, което прави впечатление в село Гарван са красивите и много добре поддържани къщи в типичния местен добруджански стил. Селото се намира в сърцето на "Житницата на България" недалеч от град Силистра и наброява не повече от 300..

публикувано на 11.04.24 в 10:50
Снимка: Youtube / World Buzz Channel

Японска телевизия популяризира България като туристическа дестинция

Японската телевизия Fuji TV засне епизоди, с които представя България пред японското общество. Снимачният процес е осъществен в сътрудничество с българското посолство в Токио, съобщиха от дипломатическото ни представителство...

публикувано на 09.04.24 в 11:26

Google актуализира функцията си за навигация с нови снимки от нашата страна

Колите на Google Street View отново ще прекосят България тази година. През следващите месеци те ще посетят над 25 града, сред които Смолян, Златоград, Исперих, Кърджали и Перник. Целта, освен да се актуализират изображенията на градовете и пътищата,..

публикувано на 06.04.24 в 09:10