Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сигурността и борбата срещу незаконната миграция обсъдиха Мария Габриел и Хакан Фидан

Мария Габриел с Хакан Фидан
Снимка: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Мария Габриел беше на работно посещение в Анкара, където се срещна с министъра на външните работи на Турция Хакан Фидан. Това е първата официална визита в Турция на външен министър от региона след встъпването в длъжност на Фидан. Във фокуса на срещата бяха теми като търговия и икономика, отбрана и сигурност, енергийна диверсификация, транспорт и инфраструктура, регионални въпроси, борба срещу нелегалната миграция, иновации и инвестиции. "България и Турция поддържат активен двустранен диалог, в центъра на който са сътрудничество, взаимно уважение и общи интереси. Доброто сътрудничество, което сме градили през годините е основа, върху която отговаряме заедно на регионални и глобални предизвикателства", подчерта българският вицепремиер. Тя заяви също, че България като държава членка на ЕС подкрепя усилията на Анкара по европейския ѝ път.
Мария Габриел с Хакан Фидан

Габриел поднесе венец в мавзолея на Мустафа Кемал Ататюрк – основател и първи президент на Република Турция. Тази година се отбелязват 100 години от основаването на Турската Република от Мустафа Кемал Ататюрк.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24