Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама загинаха, трима се издирват след наводненията

Властите дадоха указания

4
Снимка: БТА

Двама души са загинали, а трима души се издирват в черноморския град Царево, след обилните дъждове, засегнали южното ни Черноморие. Само за последното денонощие в Царево са паднали 306 л/м2, или 8 пъти над месечната норма. Над 100 души са евакуирани от плажната ивица и къмпингите. В село Кости, където валежите са били 329 л/м2 , река Велека продължава да излиза от коритото си, но там няма изчезнали или загинали.

На брифинг, след среща с кризисния щаб в общината, премиерът Николай Денков отправи апел към хората в пострадалия регион да не влизат в морето през следващите 48 часа, защото то е бурно и опасно. На места е спряно електричеството, тъй като има опасност от токови удари, заради потънали електропроводи.

Водата във водопроводната мрежа е замърсена, затова в момента е негодна за пиене и може да се ползва само за битови нужди. Следващите дни ще се правят проби и ще бъде подадена информация, когато показателите бъдат в норма. 

Очакват се много доброволци. Премиерът призова всички те да минат през кризисния щаб в Царево, за да се знае кой какво ще прави и къде ще е най-полезен.  

Напълно откъснати са Ахтопол, Варвара, Синеморец и Резово. Ще се търсят обходни пътища. 

Министерството на труда  осигурява  платформа за подаване на сигнали за бедстващи граждани в  Община Царево. Отговорите  ще бъдат обработвани от служители на държавното ведомство. 

Платформата е на този линк.

Метеоролозите очакват спиране на валежите.

Снимки: БТА, БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05