Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България и Гърция са стратегическа ос на стабилност за Балканите

Снимка: БГНЕС

Отличните отношения на най-високо политическо ниво помогнаха България и Гърция да се превърнат в стратегическа ос на стабилност на Балканите. Тя допринася за устойчивото развитие и просперитета на целия регион. Двете държави трябва да извлекат икономическия максимум от стратегическото си партньорство, призова президентът Румен Радев след като посети 87-ото издание на Международния Солунски панаир.

Радев и гръцкият президент Катерина Сакеларопулу разгледаха българския павилион, в който са представени около 60 български компании в сферата на високите технологии и иновациите, енергетиката, машиностроенето и транспорта, туризма и производството на храни. Държавният глава посочи, че участието на България като почетна страна-участник в престижния международен панаир е голямо признание за нарасналия икономически и научен потенциал на страната.

Президентът Радев изтъкна стратегическата важност да започне изграждането на мултимодалния транспортен коридор между Егейско и Черно море и неговото удължаване до румънското пристанище Констанца.


БНР подкасти:

Още от категорията

Как българският и румънският бизнес мислят за двустранните отношения?

Инфраструктурните проекти между България и Румъния не вървят бързо заради сложната регулаторна рамка, но все пак се движат напред. Това заяви за Радио България Дору Драгомир - ръководител на Двустранната търговска камара Румъния-България, в кулоарите на..

публикувано на 29.11.23 в 11:10

„Кармен 2“ ще подобри енергийната свързаност между България и Румъния

Европейската комисия включи съвместния проект „Кармен 2“, между българския електропреносен оператор ЕСО и румънските преносен оператор „Транселектрика“ и разпределителното дружество Delgaz Grid S.A., в шестия списък с проекти от общ европейски интерес...

публикувано на 28.11.23 в 17:02

Северна Македония иска да закупи капацитет в газохранилището в Чирен

Северна Македония се надява да продължи сътрудничеството ѝ с България по общи проекти в енергетиката. Това съобщи, на среща с министъра на енергетиката Румен Радев, посланикът на Северна Македония у нас Агнеза Руси Поповска. Тя посочи, че страната ѝ има..

публикувано на 28.11.23 в 16:05