Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха писмо в бутилка от преди век и половина

Исторически музей гр. Белово
Снимка: belovo.bg

Строителите на високоскоростната жп линия между гарите Септември и Костенец откриха паметно писмо, запечатано за поколенията в бутилка. Посланието е от създателите на стария жп мост над р. Марица при Белово. Написано е на италиански и е украсено с орнаменти.

Текстът показва самочувствието на майсторите от значимостта на тяхното дело: „Мост, построен през 1886 г., при управлението на османския император Абдул Хамид. Построен от компания "Виталис". Главен инженер Николо Лимон, главен зидар Пиетро Макар. 19 юни 1886 г.“

Откриването на писмото е вълнуваща среща между поколенията строители и начин да се отдаде уважение и почит към хората, допринесли за изграждането на модерна България след 1878 г., разказват от музея в Белово.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Разпети петък е – ден на смирение и тишина

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия . Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син . Тишината изпълва..

публикувано на 03.05.24 в 04:10

"Светът на траките" е парк за любителите на античното наследство

В Долината на тракийските царе, под село Шипка, където са най-значимите гробници на владетелите от Одриската държава , Община Казанлък откри тематичния парк  "Светът на траките". Туристическият център предлага на любителите на историята и..

публикувано на 02.05.24 в 15:20
Възстановка на Априлското въстание в Клисура

С възстановка в Клисура отбелязват 148 години от Априлското въстание

148-та годишнина от Априлското въстание - повратен момент в борбата за освобождение на България от османско владичество, ще бъде отбелязана днес с възстановка в подбалканския град Клисура. Десетки членове на дружество "Традиция" с оригинални носии и..

публикувано на 01.05.24 в 09:23