Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Послание за мир на българското Черноморие приканва към размисъл

Гълъб върху пясъка с разперени криле – това е най-голямата пясъчна рисунка в света и тя може да се види от птичи поглед върху плажната ивица на българското Черноморие, между Камчия и с. Шкорпиловци ( около 50 км южно от Варна). Изображението на птицата, символ на мира, заема площ от 25 000 квадратни метра, което го прави по-голямо от спечелилото рекорд на Гинес през миналата 2022 г. Автор на българската рисунка е младата участничка в проекта „Изкуство с кауза“, която работи с артистичния си псевдоним Vivia Niki, с единственото желание посланието за мир, което носи този гълъб, да достигне до хиляди хора. В специално интервю за Радио България тя отбеляза, че често забравяме огромната роля на мира, за който са се борили предците ни и че само в мирно време може да има просперитет и благоденствие за хората.


Затова напомня и датата 21 септември, когато се отбелязва Световният ден на мира.

Самата Vivia Niki е завършила архитектура и режисура, като намира, че изкуството е пресечната точка между двете. Но има и още нещо свързващо и то е защитата на природата. Художничката иска хората да станат по-отговорни и чувствителни към щетите, които човечеството нанася на околния свят. Оттам се появява и интересът ѝ към това направление в изкуството, наречено Лендарт - или изкуство с ландшафта и природата. То е от 60-те години на миналия век и бързо се развива по света, но дълги години в България не е познато.


Ролята на картината върху огромна площ на пясъка в Камчия има и чисто практическа насоченост, отбелязва самата Vivia Niki. На плажа, където рисува, веднага са поставени табели, че се забранява преминаването с каравани. Това на практика защитава дюните, където са гнездата на много редки видове птици. Така художничката не търси слава, а чрез изкуството се стреми да промени необмислените действия на туристите.

„Първата идея която ми хрумна беше като видение на този гълъб като символ на мира и свободата – разказва Vivia Niki. – След това първото място, което видях в съзнанието си, беше брегът на р. Камчия, нямам даже обяснение защо. По-късно дойде и идеята ми да подобря поставения вече рекорд, за да се обърне внимание на идеята за мира. Още повече когато в света назряват толкова много конфликти и е много хубаво ние да пазим мира в България и на Балканите. Това е и нашата мисия, след като имаме толкова много духовни учители в историята и около себе си. Точно българският народ, като много древен, заслужава да е пример в запазването на мира. Така реших да направя още по-голямо произведение и когато проверих, разбрах че мястото е точно плажът на Камчия, с най-голямата широчина в България. А и Камчия е много диво място, там е природен резерват, има и река и редки видове животни“.


Проектът, с който Vivia Niki се дипломира като студентка по архитектура, в специалност Градоустройство, е насочен към създаване на еко селище. Тя твърдо вярва че сега живеем в последните години на негативните явления като облъчвания, силна радиация, вибрации, идващи от новите технологии. Според нея, след време хората в страната ни ще живеят в екологични селища, където ще намерят изобилие и щастие.  Първата рисунка в стил Лендарт Vivia Niki създава в Дуранкулак (крайната североизточна населена точка в България), но на площ от 500 м2 и е на тема опазване на животните.


„Като техника използвах водата от дъжда, който беше паднал – казва Vivia Niki. Пясъкът е в комбинация с тебешир, но това не се вижда от разстояние, дори с дрон е трудно да се заснеме във висока резолюция. Ползвах и градинско гребло, защото контурът трябваше да бъде голям. Но за да мога да подобря рекорда, трябваше да работя сама, защото миналият рекорд е постигнат само от един човек. Отне ми цели два дни, за да направя рисунката. А силният вятър на два пъти изцяло отвя начертаното, слънцето също руши всякакви контури и аз трябваше няколко пъти да поправям изображението. Но бързах да го направя преди Деня на мира, за да привлека вниманието на хората преди него. Вярвам, че мирът е въпрос на духовно съзряване на човечеството. Винаги се стига до такава дълбока мъдрост по житейския път на всеки един от нас, а и много държави са давали пример за това. Швейцария просперира тъкмо заради мира. Искам повече хора да повярват, че стремежът е да се живее по-добре, а мирът е бил люлката на всеки разцвет в човешката история“.

Снимки: Радио Варна, Изложби с кауза,  Facebook/ Vivia Niki, личен архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Етнографският музей в Бургас

Етнокухня, старинни носии и орхидеи в „Европейската нощ на музеите” в Бургас и Несебър

Етнографският музей в Бургас ще ухае на храна. Там демонстрацията на етнокухня и кулинарни умения ще направи лично директорът на музея д-р Милен Николов. Той ще сготви свинско с лапад, зелен лук и гьозум по стара котленска рецепта. В Етнографския..

публикувано на 18.05.24 в 07:10

"Европейската нощ на музеите" с мащабна интердисциплинарна програма в София

За 20-и път София се присъединява към "Европейската нощ на музеите". Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община в третата събота на месец май. В нощната програма жителите и гостите на..

публикувано на 18.05.24 в 06:25

В събота ще е слънчево, след обяд над Родопите ще превали

В събота  минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..

публикувано на 17.05.24 в 19:10