Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българо-македонската комисия по историческите въпроси проведе поредно безплодно заседание

Доц. Наум Кайчев
Снимка: БГНЕС

Създаването и характерът на Охридската архиепископия са били в центъра на дискусиите в Смесената българо-македонска историческа комисия на последното двудневно заседание, което се проведе в Скопие. Участниците в Комисията продължително са дискустирали българските препоръки към македонските учебници по история в средните класове, в които се учи Средновековие.

"За пореден път не беше намерено съгласие и общ език. Дискусиите продължават", заяви пред БГНЕС доц. Наум Кайчев, зам.-съпредседател на Комисията. Българският учен подчерта, че те се придържат към автентичните документи и исторически свидетелства "така, както е фиксирано в Договора за приятелство и добросъседство и така, както повелява нашата чест на историци". 

Следващата среща ще бъде в средата на октомври в София.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев

Румен Радев: На Великден нека си пожелаем вяра и сили за достойни дела в наситения с изпитания живот

Президентът Румен Радев поздрави българите за Възкресение Христово. “ Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом! Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното..

публикувано на 05.05.24 в 09:50
Митрополит Григорий

Православните християни празнуват Възкресението Христово

В полунощ пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” наместник-председателят на Светия синод – врачанският митрополит Григорий, възвести Христовото Възкресение и отправи благослов към българския народ. “ Христос воскресе! Тържествено..

публикувано на 05.05.24 в 09:15

Столичната община украси София с инсталации от декоративни великденски яйца

Декоративни яйца, украсени с естествени цветя и зеленина, украсяват София на Великден. Инсталациите с височина между един и два и половина метра са поставени с помощта на Столичната община. Украсата с един от традиционните символи на празника може..

публикувано на 05.05.24 в 07:00