Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Илияна Йотова в Тирана:

България подкрепя европейското членство на Албания

Илияна Йотова и Байрам Бегай
Снимка: БГНЕС

България застава зад европейското бъдеще на Република Албания, защото е важен фактор за сигурността и стабилността не само на региона, но и на цяла Европа. Това послание отправи вицепрезидентът Илияна Йотова на срещите си в Тирана с президента Байрам Бегай, с вицепремиера Белинда Балуку, с председателя на парламента Линдита Никола и с вътрешния министър Таулант Бала. Тя изтъкна, че европейското членство ще създаде много възможности за бъдещето на двата народа.

Продължава посещението на Илияна Йотова в Албания

Фокус в разговорите на Илияна Йотова беше и предстоящото преброяване на населението в Албания. Вицепрезидентът получи уверенията на местните власти, че то ще се проведе според най-високите европейски стандарти – със спазване на правата на всички етнически общности, включително българската.

По време на срещите бяха обсъдени също възможностите за разширяване на търговския обмен, за осъществяване на редица инфраструктурни проекти, сред които с приоритет завършването на Коридор номер 8.

В областта на културата Илияна Йотова постави въпроса за създаването на национални културни центрове в София и Тирана.БНР подкасти: