Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По финансово богатство на населението България е на 35 място в света

Снимка: Ани Петрова

Брутните финансови активи на българските домакинства през 2022 г. са достигнали 123 млрд. евро. На глава от населението сумата е 14 510 евро. По този показател България е на 35 място в света, сочи доклада Allianz Global Wealth Report. Страната се изкачва с едно място спрямо предходната година. През 2002 г., когато изследването е направено за първи път, България е заемала 43 място. 

На първите три места по богатство са САЩ, Швейцария и Дания. За финансови активи на домакинствата изследването отчита пари на депозит, ценни книжа и участия в пенсионни и застрахователни фондове. 

В България 100 млрд. евро са в банкови депозити. Годишното им нарастване е с 10%. Парите в пенсионни и застрахователни фондове са загубили 3% от стойността си, а в акции и ценни книжа - 0,1%. Докладът проследява и дълговете на домакинствата. Докато през 2021 г. те са се повишили с 10,8%, през 2022-а ръстът им вече е 11,1%.


БНР подкасти:

Още от категорията

Цените в магазините ще се изписват в лева и евро месец след получаването на дата за еврозоната

Месец след обявяването на датата за влизането ни в еврозоната цените в магазините ще се изписват едновременно в лева и евро и това ще продължи още година след приемането на европейската валута, съобщи Министерският съвет в публикация на фейсбук..

публикувано на 27.01.24 в 09:06

Започнаха работните проби на газовия терминал в Александропулис

Гърция извършва проби на новия терминал за регазификация на втечнен природен газ при Александруполис. От него ще се снабдява с гориво и България. Първата пратка гориво пристигна на плаващата платформа край Александруполис, съобщиха от гръцкото..

публикувано на 24.01.24 в 13:54

Засилва се интересът към електромобилите в България

Независимо от високата цена и недостатъчния брой зарядни станции и съответна инфраструктура, електромобилите се радват на все по-голям интерес в България, посочва сайтът Инвестор БГ .  Според справка на електронното издание, през изминалата..

публикувано на 21.01.24 в 09:10