Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виена търси доброволци за четене на роден език, включително български

Снимка: БГНЕС

За да поощри многоезичието, общинската управа на австрийската столица търси доброволци, които да четат на учениците в началните класове на майчиния им език. Над 80% от жителите на Виена говорят два или повече езика. В момента в 20 виенски училища са ангажирани около 80 доброволци, които участват в проекта.


Изследване, проведено през тази година от института SORA, показва, че жителите на Виена подкрепят говоренето на чужди езици. 2/3 от анкетираните са заявили, че не само владеенето на немски език, но и насърчаването на многоезичието е важна мярка за социална интеграция, информира Международният офис на Община Виена в София. 


Австрийската столица работи по проект "Наставници по четене на роден език" и търси доброволци за 19 различни езика. Повече от половината студенти във Виена говорят два или повече езика. Нужни са доброволци за четене на майчиния си език, особено тези с познания по арабски, босненски, хърватски, македонски, сръбски, чеченски, турски и украински. В проекта могат да се включат и хора, владеещи български и немски език като родни.


Задачата на всеки доброволец е веднъж седмично да чете на децата приказки, детски книжки и стихчета за около час или да разглежда заедно с тях книжки с картинки. Преди да започне, всеки доброволец посещава подготвителен семинар. Проектът се изпълнява от общинския отдел за интеграция съвместно с виенската Дирекцията по образование и виенските книжарници. 

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова, Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24