Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С българско слово, музика, багри и танц в Хамбург

10
Емилия Юкер и съпругът и проф. д-р Манфред Юкер
Снимка: Facebook/ Конфедерация

Български празник предстои на 7 октомври в Хамбург. Сънародниците ни в тази част на Германия ще имат възможност да представят своето авторско творчество в рамките на годишния преглед „Българско слово,  музика, багри и танц в Хамбург“.

„Клубът на българските жени и семейства в този германски град организира за шести път това събитие, за да може хората, които сме тук в Хамбург, ориентирани към българската култура, да покажем какво сме изработили през годината“ - казва пред Радио България председателят на дружеството Емилия Юкер. Поканата е отправена към всички български организации в района. Традиционно, участие ще вземе група „Здравец“ – това е една фолклорна трупа, която съхранява българския фолклор в тази част на Германия вече 16 години. Сега имат нова програма, а на празника в събота ще изиграят 8 свои танцови композиции. Родният песенен фолклор ще бъде представен от група „Дамасцена“, млада формация, създадена преди година. 

Група „Здравец“

Важна част от програмата на колоритния празник ще бъде и обявяването а резултатите от Литературния конкурс на Клуб на българските жени и семейства в Хамбург.

„От 2006 година нашата литературна група организира ежегоден конкурс за авторско литературно творчество на българите в Хамбург с голямо обществено значение – пояснява Емилия Юкер. – Ще дадем възможност на Марина Бартоломеус от Берлин, която е носител на Голямата награда на конкурса в раздел „Поезия“ да представи своите произведения.“

Конкурсът разширява своята география и тази година организаторите са получили голям брой произведения не само от Германия, но също така от автори от България, Испания, САЩ и други държави. „Благодарим на всички, които изпратиха творбите си!“, каза Емилия Юкер и уточни, че оценяването преминава на два етапа – първият е от комисия, излъчена от дружеството, но вторият много важен етап е общественото оценяване:

„Този конкурс има задача българите в Хамбург да четат произведенията и да ги оценяват, като по този начин си опресняват българския език на художествено ниво. Тъй като ние работим и живеем в чуждоезикова среда и е много важно българският език да бъде запазен в най-хубавия си вид и това е именно художественото ниво. Затова ние сме нещо повече от литературен конкурс, ние сме обществено явление и търсим хората, които да оценяват.  Доста от тях в началото бяха учудени защо точно те, тъй като имат различни квалификации и професии, но заедно с тях ние имаме и литературни критици от цял свят, които ни оказват компетентна помощ.“


БНР е най-високият форум, от който можем да започнем работата по провъзгласяването на победителите в тазгодишното издание на литературния ни конкурс, каза г-жа Юкер и обяви в аванс отличените автори – чуйте в звуковия файл:

Българският празник, който предстои на 7 октомври, ще бъде съпътстван от експозиция на български художници, които живеят в Хамбург и региона. Свои графики ще изложи Бранимир Георгиев, допълнени от картини на Дарина Генадиева и Калина Иванова.

Светлина и музика струи от картините на самата Емилия Юкер. Наред с докторската си титла по биология и екология, тя има художествено и музикално образование и напоследък експериментира, като рисува картините си по време на симфонични концерти, вдъхновена от музиката на композитори като Фредерик Шопен и Йоханес Брамс. Това лято тя представи произведенията си в родната София, а след това гостува с картини при сънародниците ни отвъд Океана – в Чикаго.

Емилия Юкер в Чикаго

Най-много ми направиха впечатление хората, които дойдоха на изложбите, с които говорихме. Българите в Чикаго, както и  българите в Хамбург, и българите в България сме свързани с една нишка – емоцията на културата, която дава живот. Един хуманизъм видях на всички места и съм благодарна, че те ми дадоха много енергия и възможности да се реализирам като творец“ – сподели г-жа Юкер пред Радио България на БНР.

Годишният преглед „Българско слово,  музика, багри и танц в Хамбург“ представя различните културни насочености на сънародниците ни в Хамбург. Без съмнение, ще има много усмивки и добро настроение. „Без хумор ние не можем“, казва Емилия Юкер и уточнява, че ръководеният от нея Клуб на българските жени и семейства организира Биенале на българския хумор в Хамбург, затова сега ще бъдат представени някои от най-добрите образци на хумористичното творчество на сънародниците ни там.

Снимки: личен архив, Facebook/ Конфедерация

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44