Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерите на България, Румъния и Гърция се срещнаха на българска земя

Снимка: БТА

Премиерите на три балкански държави - България, Гърция и Румъния - Николай Денков, Кириакос Мицотакис и Йон-Марчел Чолаку проведоха среща в резиденция "Евксиноград" край Варна. Основен акцент беше поставен на транспортната, енергийната и дигиталната свързаност на региона, особено в контекста на случващото се в Украйна и Израел.
 
"Европа повече не може да си позволи да бъде разединена, да няма пътища, които да свързват съседните държави, да няма енергийна свързаност и по този начин да се оказва зависима от външни фактори", подчерта Николай Денков. 

Беше разгледан конкретно проектът за коридор от Солун през Кавала, Александруполис, Бургас и Варна до Констанца с възможност за удължаване към Молдова. Идеята е по трасето да бъде изградена модерна транспортна, комуникационна и енергийна инфраструктура, която ще активизира икономическите и политическите връзки между включените държави. 

Премиерите подчертаха желанието си да превърнат целия регион в център на международна свързаност и пренос на зелена енергия. Срещата беше инициирана от Денков при визитата му в Атина през август.

Събеседниците обсъдиха и присъединяването на България и Румъния към Шенген, както и европейския път на Западните Балкани като лост за стабилност в региона. "Надявам се да намерим правилния подход на България и Румъния, за да не бъдат страните ни държани в ъгъла необосновано. Право на България и Румъния е да бъдат присъединени", подчерта Йон-Марчел Чолаку.

Участниците в срещата остро осъдиха нападението на палестинската групировка "Хамас" над Израел.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отново дъжд – жълт код за валежи в 7 области на Западна и Югозападна България

Във вторник , 14 май, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 7°. През деня облачността ще е значителна, след обяд над Западна България ще има кратки валежи, в планинските райони интензивни. Максималните..

публикувано на 13.05.24 в 19:35

България е представена на изложение на книгата в Подгорица

България е представена със собствен брандиран щанд на Международното изложение на книгата и образованието в Подгорица, което продължава до 17 май, съобщи БТА. Щандът е организиран от Посолството ни в Черна гора със съдействието и участието на..

публикувано на 13.05.24 в 14:49

За възможния живот в свят без монополи

Приетите в парламента промени в Закона за енергетиката преместиха началото на преходния период на либерализацията на пазара на електроенергия с една година напред във времето – за 1 юли 2025 г. Промените трябва да осигурят постепенна възможност за..

публикувано на 13.05.24 в 10:50