Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 13 октомври парламентът гласува вот на недоверие на правителството

Снимка: БГНЕС

В петък, 13 октомври, парламентът ще гласува вот на недоверие към правителството на Николай Денков. Това обяви след 4-часови дебати председателят на парламента Росен Желязков. Според правилника на Народното събрание гласуването може да се проведе не по-рано от 24 часа след приключване на дебатите по темата. За да мине вотът, за него трябва да гласуват поне 121 депутати в 240-членния ни парламент.

Вотът беше поискан от опозиционните БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане" заради "провала на правителството в сектор "Енергетика".

"Опозицията поиска вот на недоверие към правителството заради провала в енергетиката. Единственият провал, който видяхме днес, е в опитите на опозицията да излъже българския народ, че идва някакъв енергиен апокалипсис", заяви премиерът. По думите му правителството и Брюксел няма да затварят въглищните централи, те ще бъдат затворени под натиска на пазара на енергия.

Денков подчерта също, че няма да останем с недостиг на енергия, тъй като се работи активно по внедряването на редица нови мощности. До 2040 г. се предвижда ръст на инсталираните мощности у нас от сегашните 13 000 МВт до 30 000 МВт. "България има шанс да остане износител на енергия в съседните страни, само и единствено ако модернизира технологичните си мощности", заяви премиерът.

Денков не очаква вотът на недоверие да мине.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и лидерът на ДПС честитиха на мюсюлманите Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си той подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват..

публикувано на 16.06.24 в 09:56

Съвместни екипи на български и румънски полицаи ще следят за безопасността в Силистра и Кълъраш

На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон, съобщиха от МВР.  Съвместната контролна..

публикувано на 16.06.24 в 06:15

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05