Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През ноември в България ще пристигне голяма бизнес делегация от САЩ

Кенет Мертен
Снимка: БГНЕС

САЩ не са намесени в завръщането на разследвания бизнесмен Васил Божков в България, увери пред "Нова телевизия" американският посланик в София Кенет Мертен. "Беше голяма изненада за нас, когато Божков се прибра в България. Свързахме се с колегите в Дубай и те ни увериха, че нямат никаква роля", посочи Мертен по повод твърденията на бившия хазартен бос, че е съдействал на американските власти и е предоставил важна информация, сочеща, че е изнудван от хора във властта. САЩ не обсъждат включването на нови български имена по закона "Магнитски", добави дипломатът. 

Посланикът отрече Вашингтон да е намесен в съставянето на последното правителство в София. "Това не е вярно. Ролята ни не е да се намесваме във вътрешната политика на страната. За това си има избори и работим с тези, които изберат българите", каза Мертен. Американското посолство се радвало да види стабилно българско правителство, което работи за постигане на ползи за българските граждани и с партньорите от ЕС и НАТО. В тези трудни времена това е особено важно. Благодарение на стабилното правителство през ноември в България ще пристигне голяма бизнес делегация от САЩ, анонсира Мартен.

Той заяви, че разбира ролята, която е изиграла Русия за България в миналото. "Но работата ми тук е да се съсредоточа върху настоящето и бъдещето. Вярвам, че България е взела редица решения през последните години да се присъедини към ЕС и НАТО. Вярвам, че повечето българи разбират, че бъдещето на младите е ориентирано към европейските партньори или Северна Америка. Не вярвам, че има много хора, гледащи на Русия като на икономическото или политическо бъдеще за България", заяви посланикът на САЩ.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

17 хиляди медицински сестри не достигат в здравната система

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи настоява държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяко лечебно заведение, за да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото предложение се отнася и за акушерките,..

публикувано на 12.05.24 в 11:32

Бързо влошаване на времето в планините в следобедните часове

В следобедните часове се очаква бързо влошаване на времето в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба. Съветът към туристите е да са готови да слязат от високите части още в ранните следобедни часове. В момента условията за туризъм..

публикувано на 12.05.24 в 10:40

Населението на България продължава да намалява

Макар естественият прираст в страната да се е върнал в границите преди епидемията от Covid-19, населението в повечето общини продължава да намалява, информира репортерът на БНР Наталия Ганчовска. Най-голям спад се наблюдава в големите общини – София,..

публикувано на 12.05.24 в 09:00