Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът откри научния форум "Пътят на светлината" в Атина

БНР - Радио България е медиен партньор на събитието

Снимка: Весела Кръстева

В деня, в който православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий, в Атина започна Международният научен форум „Пътят на светлината“. Откри го вицепрезидентът Илияна Йотова, под чийто патронаж е събитието, предава пратеникът на Радио България в гръцката столица Весела Кръстева. 

„Това е светъл празник, защото цял ден ще говорим с вас за България. Ще говорим за история, ще говорим за цивилизация, за писменост, книжовност и култура – такава, каквато преди повече от 11 века е създадена и която се разпростряла своето влияние далеч извън пределите на тогавашна България – предели, които днес можем само да гледаме, да оценяваме и да се чудим как в онези години, как това влияние и тази култура са могли да достигнат такива големи мащаби“ – каза Илияна Йотова.


Вицепрезидентът подчерта и ролята на българските неделни училища зад граница за съхраняване на националната ни идентичност, и в частност – значението на БНУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина, което вече 20 години дава знания на български деца по език, култура, история, география, фолклор.


Илияна Йотова подчерта и значението на делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици, благодарение на което днес над 300 милиона души по света пишат на кирилица.

„Кирило-Методиевото дело трябва да се знае, трябва да се изучава. За да се гордеят нашите деца с тази история и с тази култура – така както Паисий Хилендарски в своята „История славянобългарска“ казваше, че от всички народи от българите вси славяни първо са научили четмото и писмото“ – посочи вицепрезидентът.


Форумът в Атина се подкрепя от посолството ни в Гърция, а негови съорганизатори са Кирило-Методиевският научен център при БАН, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Асоциацията на българските училища в чужбина. Събитието е част от програмата по отбелязване на 20-годишнината на Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Атина. Медиен партньор е Българското национално радио чрез програмата си за чужбина „Радио България“. 


Снимки: Весела Кръстева 

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Националната библиотека посреща патронния си празник с визуален разказ за буквите

Прожекция на 3D мапинг, част от проекта "Скритите букви", ще украси фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 23 май. Събитието е посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и..

публикувано на 23.05.24 в 06:35

Жълт код за валежи в четвъртък за 13 области, предимно в Централна България

В четвъртък , 23 май, минималните температури в страната ще са между 11 и 14°, в София 12°. През деня над Западна и Централна България ще има гръмотевични бури, локални интензивни валежи и опасност от градушки. Максималните температури ще са от 19..

публикувано на 22.05.24 в 19:35

България днес - 22 май 2024 г.

България – слово, памет, емоция и дом. Дори и на стотици километри от родината, тя винаги е импулс в сърцето, който посреща и изпраща деня. На 22 май в „България днес“ ще се потопим в емоцията на българите в Рим в очакване на Деня на светите братя..

публикувано на 22.05.24 в 19:00