Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

(Фото)погледи към света на преводачката Жасмина Панайотова в Швеция

Снимка: Жасмина Панайотова

Жасмина Панайотова е българка, която вече от 35 години живее в Швеция. Занимава се с преводи – тя е първият заклет устен преводач от шведски на български език и работи в социалната сфера, в съда, полицията, болницата… В свободното време обаче камерата на телефона ѝ я превръща във фотограф-любител с изострен усет към красотите на света около нас и преди всичко – на природата. Снимките ѝ будят мечти и ни карат да съзерцаваме. Те запечатват носталгични залези, изпълнени с надежда тихи изгреви, морето с различните нюанси на неговата пленителна безкрайност, дивата природа, която е на крачка разстояние от нас – дървета, цветя, щъркели, чапли, водни кончета, сърнички… "Преводите ми са свързани с доста травматични ситуации и снимането за мен е вид бягство от тази действителност, която професията ми предлага“, признава събеседничката ни.

На 1 ноември тя ще открие в Швеция своята втора самостоятелна изложба, която ще продължи близо месец – до 26 ноември.

"Тя ще се казва "Погледи към света“. Ще се състои във Варберг, в културния център на този малък шведски град, чието население е 36 хиляди души – разказва Жасмина Панайотова. –  Изложбата ще бъде разположена във фоайето на библиотеката. На нея ще покажа 26 от моите снимки, като се надявам с тях да внеса малко светлина и топлина в най-тъмния месец от годината тук – ноември."

Кадрите представят предимно шведската природа – горите, цветята, лебеди, пеперуди, но също така – с реверанс към града, приютил изложбата - ще има и изгледи от Варберг. "Ние сме свързани с него. Имаме лятна вила недалеч от града и често сме там“, пояснява Жасмина и допълва:

"Една малка изненада ще има на тази изложба. В нея съм решила да включа три акварела, създадени от една българка – Ани Дойкина. Тя е моя Фейсбук приятелка, която отдавна следи снимките ми. Явно е почерпила вдъхновение от тях и е създала тези акварели. Общо взето и двете създаваме и пресъздаваме красотата около нас, всяка по своя начин. Тъй като Ани ме развълнува много с тази своя идея да пресъздаде мои снимки, аз искам да ѝ отговоря на жеста. Спонтанно реших, че е редно и шведската публика да се докосне до таланта ѝ.“

Жасмина Панайотова и Ани Дойкина на първата им среща в София

Но нека върнем фокуса към нашата събеседничка. В анотацията за изложбата организаторите отбелязват, че работите на Жасмина Панайотова са своеобразно търсене на хармония, баланс и нови хоризонти. Затова я питам, лесно ли е за една българска душа да намери баланса на шведска земя. Тя в отговор се смее и ловко прехвърля топката в полето на природата:

"Лесно е според мен. Аз мисля, че природата няма националност. Тя е универсално красива, където и да е, и принадлежи на всички.“ 




Кремиковски манастир

Природата е нещото, което я тегли неустоимо и при честите ѝ завръщания в България. Затова не се учудвам, когато на въпроса ми, къде у нас се чувства най у дома, отговаря:

"Има места, на които се чувствам уютно - когато се качвам на планината, в Пирин, на Черни връх на Витоша. Там се чувствам комфортно.“

Снимки: Жасмина Панайотова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27