Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местни избори 2023

В регионите цената за купуване на глас в местния вот е от 40 до 150 лв.

Снимка: БГНЕС

"До настоящият момента са подадени 1080 сигнала за нарушаване на изборното законодателство. Преобладаващите - 635 от тях, са за купуване на гласове", обяви вътрешният министър Калин Стоянов. 142 са образуваните досъдебни производства. 124 от тях са за нарушаване на политическите права на гражданите.

“През същия период на предизборната кампанията за местна власт през 2019 г. са получени 431 сигнала, има образувани едва 44 досъдебни производства“, сравни Стоянов. Министърът обясни, че цената на един глас е различна по места. “Варира между 40 - 100 лева до 150 лв. максимум”, поясни Стоянов.

Главният секретар на министерството Живко Коцев обясни, че най-много сигнали до момента са подадени от области Бургас, Варна, Монтана, Враца и столицата. “Схемите са добре известни - дава се обещание за осигуряване на работа, опрощаване на дългове към кредитни институции, заложни къщи и др., обещания за дърва за огрев. Това са стандартните схеми”, поясни той.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24