Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За деня на Народните будители вицепрезидентът ще посети Молдова

Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова заминава за двудневна визита в Молдова. На 31октомври вицепрезидентът ще обсъди с официалните власти в Молдова двустранните отношения в образованието, науката и културата. Тема ще е и запазването на културната идентичност на българската общност, която е над 50 000 души в Молдова. Йотова ще разговаря с премиера Дорин Речан и с президента Мая Санду. В Кишинев вицепрезидентът ще посети Българския лицей "Васил Левски“ и ще открие обновения паметник на Христо Ботев. 

В Кишинев, на ул. Христо Ботев, в присъствието на Йотова ще бъде открит реставрираният паметник на българския поет и борец за национална свобода Христо Ботев. Церемонията ще се проведе на 31 октомври 2023 г. (вторник), в 15 ч. местно време. На мероприятието освен българския вицепрезидент ще присъстват представители на посолството на България в Кишинев, а така също представители на правителството на Молдова, на район Тараклия и на обществени и културни организации.

На първи ноември тя ще открие Младежкия културен център "Васил Левски“ в град Тараклия и ще изнесе лекция за Деня на народните будители в Тараклийския държавен университет "Григорий Цамблак". В Тараклия живеят над 15 000 местни българи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Захлаждане и дъжд на Разпети петък

През следващото денонощие синоптичната обстановка ще се усложни. През нощта в Западна България, а през деня и в останалата част от страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. Вятърът ще бъде умерен, временно силен, следобед ще..

публикувано на 02.05.24 в 20:10

България днес - 2 май 2024 г.

В „България днес“ на 2 май правим обзор на най-важните събития на Балканите от изминалата седмица в рубриката „По съседски“, след което се отправяме към Босилеград, където се открива Детският великденски фестивал. Посещаваме българите в Лас Вегас,..

публикувано на 02.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Премиерът Главчев: Присъединяваме се към ОИСР до края на 2025 г.

За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това обяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти след беседа с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман...

публикувано на 02.05.24 в 18:44