Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Дунав Ултра” влезе в полезрението на световния туризъм

Снимка: lonelyplanet.com

Българският веломаршрут по поречието на река Дунав и Добруджа до Черно море “Дунав Ултра” влезе в годишната класация на издателя на пътеводители Lonely Planet за топ 50 препоръчани дестинации в цял свят през 2024 г. Дългият 740 км веломаршрут е единственият посочен на територията на Източните Балкани, а това означава пробив в сферата на туризма за страната ни и възможност за развитие на района.  

В обширен материал са представени множество логистични препоръки и възможности за пътешествие с велосипед по маршрута. Специално е обърнато внимание на едноименното мобилно приложение Dunav Ultra и ежегодното събитие в неговата подкрепа – масовото изминаване на Дунав Ултра на две колела.

Интересът към българския проект идва с номинирането от страна на Lonely Planet на международната дестинация “Дунавски лимес”, в която “Дунав Ултра” е посочен като поддържащ туристически продукт с възможност за самоорганизирано пътешествие с велосипед.  

В “100 Дунав Ултра забележителности” влизат крепостта Баба Вида, Улпия Ескус край село Гиген, легионният лагер Нове близо до Свищов, Сексагинта Приста в Русе, Дуросторум в Силистра и Белоградчишката крепост.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"А place of many stories" – южното ни Черноморие с нов рекламен клип (ВИДЕО)

"А place of many stories" или "Място с много истории“ – така се нарича най-новият клип, който рекламира възможностите за летен отдих и развлечения на южното ни Черноморие. Видеото е насочено предимно към пазарите във Великобритания и Средна Европа и..

публикувано на 31.03.24 в 09:10
 През 19 в. наричали град Елена „българският Витлеем”

Еленски бут, фестивален туризъм, романтика и чиста природа – опознайте град Елена и околностите

Еленският Балкан се радва на нестихващ туристически интерес не само от сънародниците ни, но и от много чужденци. Някои от тях дори се заселват тук за постоянно, превръщайки се в част от местния колорит. Дойде ли краят на седмицата, хотелите в град..

публикувано на 26.03.24 в 10:35

Засилен интерес към Черноморието за Великденските празници

Хотелиерите по морето вече се подготвят за новия туристически сезон. Засилен е интересът на български и чуждестранни туристи, главно от Румъния, към нашето Черноморие за Великден, който тази година ще отбележим на 5 май, съобщи БНТ. Тази година първите..

публикувано на 24.03.24 в 12:10