Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите от Газа са евакуирани с първата група чужденци

Снимка: БТА

36 български граждани и членове на семействата им бяха изведени успешно от ивицата Газа и вече са в безопасност в Египет. 37-ият е пожелал да остане, съобщи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. 

„В сложна и изключително динамична обстановка, благодарение на координираните усилия на министерството и действията на представителствата ни в Кайро, Рамала и Тел Авив, извеждането на нашите сънародници през пропускателния пункт "Рафах" бе осъществено успешно, в първата възможна група, на която бе разрешено напускането на Газа. Бих искала да благодаря на всички ангажирани с постигането и осъществяването на преминаването", заяви Габриел. 

Състоянието на всички евакуирани е добро. Има непрекъсната връзка с представителствата в Кайро, Рамала и Тел Авив за предоставяне на най-добрата последваща грижа за сънародниците ни, информират от министерството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Козите в помощ на горите – иновация в предотвратяването на горските пожари

В началото на лятото, когато температурите все още не са толкова високи, а пролетните дъждове са достатъчно обилни, изглежда че е рано да се говори за горски пожари. Но според експертите, ако отсега не се вземат превантивни мерки, в идните месеци..

публикувано на 03.06.24 в 10:35

Изложба подпомага деца на загинали пожарникари

"С очите си видях опасност" – така е наречена благотворителната изложба, която може да бъде видяна от 4 до 21 юни в галерия "Икар" в София. Експозицията е в подкрепа на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебните си задължения..

публикувано на 03.06.24 в 08:35

Награждават финалистите в конкурса по програмиране CodeIT

На 3 юни ще се състои церемонията по награждаване на финалистите в 24-ото издание на конкурса по програмиране CodeIT. По традиция състезанието се провежда под патронажа на държавния глава - президента Румен Радев. Тази година участниците са от България,..

публикувано на 03.06.24 в 06:30