Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството одобри закупуването на американски бронетранспортьори за армията

Снимка: АП

Правителството одобри договора за придобиване на 198 бойни машини "Stryker" от САЩ. Сделката е на прогнозна цена от 1,25 млрд. евро и е одобрена от комисиите по отбрана и финанси в парламента. 

Пентагонът и Държавият департамент на САЩ одобриха продажбата на 183 бронетранспортьора и оборудване за 1,5 млрд. долара, заедно с командни, медицински и обслужващи машини за състава на една механизирана бригада по стандартите на НАТО. 

С решението правителството възлага на министъра на отбраната Тодор Тагарев да подпише договора веднага след като бъде одобрен от парламента. Придобиването ще позволи да се преодолее част от дефицита от способности в Сухопътни войски. Началото на доставките с по 10 машини на месец е заложено за третото тримесечие на 2025 г., а финалът през 2028 г. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 17 май 2024 г.

В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..

публикувано на 17.05.24 в 19:00
Найден Тодоров и Тамара Вуйович

България и Черна гора обсъдиха възможностите за по-силни културни връзки

На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора.  По време..

публикувано на 17.05.24 в 15:43

Обучение за франкофони на световно ниво предлагат Техническият и Химикотехнологичният и металургичен университет в София

Вече над 30 години два български университета предлагат качествено обучение на френски език за технически и инженерни специалности и дипломи, признати по цял свят. Затова и преподавателите с гордост казват, че сред възпитаниците им няма нито един..

публикувано на 17.05.24 в 09:30