Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Архангел Михаил – покровител на воините на справедливостта

Един от най-тачените есенни неподвижни християнски празници е Архангеловден, посветен на свети Архангел Михаил и архангелите Гавриил, Рафаил, Уриил, Салатиил, Йехудиил и Варахиил.

В православната традиция отбелязваме техния ден на 8 ноември, като Събор на св. Архангел Михаил, предводител на небесното войнство и безплътните ангелски йерархии, победили силите на мрака.

Според Църквата, ангелите са Божии вестители и изпълнители на Неговата воля. В православната иконопис те са изобразени в снежнобели одежди и с криле – символ на бързината, с която изпълняват Божиите заповеди и взимат дейно участие в спасението на човешките души. При кръщението си всеки християнин получава ангел-пазител, който го напътства и предпазва от злини.

В храмовете, изображението на св. Архангел Михаил, с копие в ръка, тъпчещ дявола с краката си, заема централно място, наред с иконите на Иисус Христос, Божията майка и Йоан Кръстител. Заради ключовото място, което заема в Небесната йерархия, той е считан за покровител на сражаващите се за справедлива кауза и защитник на всички християни от тъмните сили.

В близост до София и околните области, манастирите, посветени на св. Архангел Михаил са близо десетина. Сред тях е и Чекотинският, който се намира на около 15 километра от град Правец, над река Малък Искър. 

Чекотински манастир
Основан е в края на XII век и е свързан с историята на крепостта Боженишки Урвич, която се намира на 4 км. от него. През годините е бил разрушаван и възстановяван няколко пъти, а днес е действащ и привлича посетители с красивата си архитектура и забележителни стенописи.


Още интересни подробности за обителта научаваме от отец Михаил в интервю на Светлана Димитрова, поместено в публикацията ни Чекотинският манастир – пазител на българското слово и писменост

Вижте още:

Съставила: Дарина Григорова

Снимки: БГНЕС, архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Чешма Елия в Никопол е покрита с нежни любовни строфи

Наричат Никопол "градът на вековете" заради неговата хилядолетна история. Той възниква като селище още през 169 г. по времето на римския император Марк Аврелий. През 629 г. византийският император Никифор III Фока преименува града на Никополис, което..

публикувано на 19.10.24 в 09:50

Фалшифициране на исторически и културни ценности "замърсява" науката

Дали сред експонатите в музеите могат да попаднат и някои фалшификати, дотолкова добри, че да не отстъпват на оригиналите – по тази тема се носят слухове и се правят спекулации, но в момента цяла поредица от исторически фалшификати гостуват като..

публикувано на 18.10.24 в 09:25

Цял квартал от XIII – XIV век, подобен на Града на хобитите, откриха археолози в Перперикон

Комплекс от десетина малки къщички, разположен в южната част на Скалния град Перперикон, разкриха археолози под ръководството на проф. Николай Овчаров. По думите му, става дума за цял квартал, датиран от XIII – XIV век, който силно напомня на..

публикувано на 08.10.24 в 19:34