Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите ще се произнесат за купуването на бойните машини “Страйкър” 

Снимка: Facebook /Тодор Тагарев

Предстоящият вот на недоверие срещу кабинета по инициатива на БСП ще бъде повод за обяснение на отбранителната ни политика, заяви военният министър Тодор Тагарев. По думите му, България се нуждае от отбранителни способности, които са максимално интегрирани с тези на нашите съюзници, за да гарантират сигурност за страната и за българските граждани.  

Договорът за закупуването на бойните машини “Страйкър” няма да бъде подписан без ратификация от Народното събрание, каза още министърът, добавяйки, че депутатите могат да се произнесат в началото на декември т.г. Парите за машините ще се осигурят от държавния бюджет на разсрочено плащане до 2027 г. 

Що се отнася до средствата за отбрана, Тодор Тагарев поясни, че бюджетната макрорамка осигурява 2% от БВП догодина. Той каза още, че заплатите в сектора са увеличени с 10% и се предвижда ново повишение през 2024 г. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05