Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите ще се произнесат за купуването на бойните машини “Страйкър” 

Снимка: Facebook /Тодор Тагарев

Предстоящият вот на недоверие срещу кабинета по инициатива на БСП ще бъде повод за обяснение на отбранителната ни политика, заяви военният министър Тодор Тагарев. По думите му, България се нуждае от отбранителни способности, които са максимално интегрирани с тези на нашите съюзници, за да гарантират сигурност за страната и за българските граждани.  

Договорът за закупуването на бойните машини “Страйкър” няма да бъде подписан без ратификация от Народното събрание, каза още министърът, добавяйки, че депутатите могат да се произнесат в началото на декември т.г. Парите за машините ще се осигурят от държавния бюджет на разсрочено плащане до 2027 г. 

Що се отнася до средствата за отбрана, Тодор Тагарев поясни, че бюджетната макрорамка осигурява 2% от БВП догодина. Той каза още, че заплатите в сектора са увеличени с 10% и се предвижда ново повишение през 2024 г. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На снимката (от ляво надясно): Борис Георгиев, служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, основателят на INSAIT Мартин Вечев, вицепрезидентът на

Google дарява стипендии на младите изследователи в INSAIT

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, към Софийския университет. Това е едно от най-големите дарения за стипендии в световен мащаб от..

публикувано на 16.05.24 в 13:35

Мащабен форум на Google в София

В София днес ще се проведе мащабен форум на технологичния гигант Google, който ще бъде открит от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщиха от Министерството на образованието и науката. За участие в събитието в страната ни..

публикувано на 16.05.24 в 07:10

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00