Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобриха дизайна на бъдещите български евромонети

Снимка: БНБ

Координационният съвет за подготовка на България за членство в еврозоната прие одобрения от Българска народна банка дизайн на българската национална страна на евромонетите.

Както е известно монетите на Еврото имат обща страна и национална страна, като дизайнът на общите страни е на Люк Люикс от Белгийския кралски монетен двор. На тях са представени изображения, които символизират единството на ЕС.

На националната страна задължително се изобразява кръг от 12 звезди, какъвто има на знамето на ЕС. Изписва се на кирилица и думата „БЪЛГАРИЯ“. На българските евромонети от 2 евро ще има надпис „БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ“. На националната страна на българските евромонети е изписана думата „евро“ на монетите от 1 и 2 евро и „стотинка“ на монетата от 1 евроцент и „стотинки“ на монетите от 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента. За основни елементи на дизайна на националната страна на българските евромонети е възпроизведен вида на настоящите български разменни монети: Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро; Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ирене Мария Планк

Реализирали се в Германия българи основават компании в България

Около половин милион са българите, които живеят и работят в Германия, като 30 000 от тях са двойни граждани. Това съобщи пред БНР- Кърджали посланикът на федералната република Ирене Мария Планк. По думите ѝ, в момента се наблюдава обратна тенденция -..

публикувано на 08.05.24 в 16:18

Розоберът през 2024 г. подрани

Брането на розовия цвят в страната подрани и започна още в първите дни на май, предава БГНЕС. Сухата и топла пролет е основната причина за началото на розобера, каза розопроизводителят Петър Симеонов от Казанлък. Пред БНР-Стара Загора Зара..

публикувано на 07.05.24 в 09:18

Спряха пети блок на АЕЦ “Козлодуй” за презареждане с ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” е спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво до средата на юни т.г., съобщават от централата. В изпълнение на програмата за диверсификация реакторът ще бъде зареден с касети, произведени от..

публикувано на 05.05.24 в 15:55