Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Падането на дерогацията за руския петрол не се очаква да се отрази на българския пазар

Снимка: БГНЕС

Пълното падане на дерогацията за руския петрол от 1 март 2024 г. не би следвало да се отрази на българския пазар и да доведе до ръст на цените. Това каза пред журналисти в Благоевград министърът на финансите Асен Василев, предаде БТА. 

Повод за коментара му е договореността между ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС за отмяна на дерогацията за руския петрол в две стъпки. Първата е от 1 януари 2024 г.  спиране на квотите за износ, втората – от 1 март окончателна отмяна на дерогацията. 

Според Василев предупреждението на "Лукойл Нефтохим Бургас" за принудително спиране на производството е опит за всяване на страх. "Ако има неруски петрол, те спокойно могат да си изнасят продуктите", обясни Василев, цитиран от БНР Хоризонт.

Още от категорията

Асен Василев

Въвеждане на еврото догодина при 3% инфлация прогнозира Асен Василев

Средногодишната инфлация у нас ще бъде 3% по данни на Европейската централна банка и на Европейската комисия, заяви финансовият министър Асен Василев, който е в Гент за заседанието на министрите на икономиката и на финансите от Европейския съюз. По..

публикувано на 24.02.24 в 15:00
Делчево

Българите ходят на пазар и здравен туризъм в Северна Македония

Политическите отношения между България и Северна Македония значително са намалили посещенията на българи в македонските крайграничните общини Делчево, Берово и Пехчево през първите месеци на 2023 г. През юли и октомври се отчита ръст, показват..

публикувано на 23.02.24 в 16:43

Националната стратегия за финансова грамотност ще бъде представена в Белгия

На 23-24 февруари 2024 г. в Гент, Белгия се провежда неформалното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН). На заседанието, министрите ще обсъдят бъдещето на Европейската инвестиционна банка, както и..

публикувано на 23.02.24 в 06:15