Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асен Василев: Няма да допускаме да се създават гета с ниско заплащане

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди проекта на Бюджет 2024

Снимка: БГНЕС

933 лв. е минималната работна заплата, заложена в проектобюджета от 1 януари и това ще стане факт, ако депутатите го подкрепят, заяви Асен Василев на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. По думите му, България е на опашката на Балканите по минимални възнаграждения. В Черна гора тази година минималната заплата е 1042 лв., а в Северна Македония е 946 лв. сега, в Сърбия тя е 1070 лв., посочи Василев. "Длъжни сме да не позволяваме да се оформят гета с ниско заплащане, некачествен труд и изоставени региони, защото това се случва и в развити страни, ако ножицата в доходите се отвори", каза министърът. Той отчете, че в бюджета се постига трайно повишаване на пенсиите, няма промяна в данъчните ставки. Предвиденият дефицит е 3% според Маастрихтските критерии за влизане в еврозоната. 10 млрд. лв. са заложените инвестиции, което е 25% ръст. Приходната част на бюджета е 36% от БВП, което министърът счита за постижимо.
При разискванията партньорите от тристранката не постигнаха съгласие по бюджетите на НЗОК и Държавното обществено осигуряване, предаде репортерката на БНР Марта Младенова. Не беше постигнато единодушие и по държавния бюджет за 2024 г. Финансовият министър Асен Василев посочи, че стремежът е бюджетът да бъде приет окончателно до 22 декември.


Още от категорията

Николай Денков и Кирил Вътев
(Снимки: БГНЕС, МЗХ)

Държавна лаборатория за изследване на пестициди се открива границата с Турция

Премиерът Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев на 29 февруари ще открият Държавна лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево", на границата с Турция. Капацитетът на лабораторията ще осигурява официален..

публикувано на 29.02.24 в 06:10

Стокообменът между България и Гърция достигна рекордните 4,5 млрд. евро

Пълното присъединяване на България в Шенген ще даде допълнителен тласък на отношенията между България и Гърция, каза гръцкият външен министър Йоргос Герапетритис, на брифинг в София. Споделяме един обмен по отношение на движението на граждани, посочи гостът..

публикувано на 27.02.24 в 14:17
Кирил Вътев

Земеделските министри на Европейския съюз търсят решения на кризата в селското стопанство

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще участва на днешното заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел, съобщиха от ресорното ведомство. Очаква се Белгийското председателство и Европейската комисия да..

публикувано на 26.02.24 в 07:00