Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите от румънския град Търговище отбелязаха 172 години от заселването си

Празник на българите в румънския град Търговище
Снимка: Facebook/zaedno.ro

Българите от „Матей войвода“ – квартала на етническите българи в румънския град Търговище, днес отбелязаха 172 години от заселването си там, предаде БТА. Днес в  града живеят близо 700 българи. Специални гости на събитието бяха посланикът на България в Румъния Радко Влайков, депутатът от българското малцинство в румънския парламент Георги Наков и кметът на Търговище Кристиан Стан.
На служба в църквата „Св. Нифон“, изградена с български средства, беше произнесена молитвата „Отче наш“ на български език. След службата бяха поднесени цветя на паметника на първите българи, заселили се по тези земи и на паметника на румънските войници от български произход от квартал „Матей войвода“.
„Преди 172 г. на този ден е дадено разрешение на 57 български семейства да се заделят тук и да основат свой квартал", посочи в словото си Радко Влайков.
В Културния дом в българския квартал ансамбли на организациите на българите от Търговище, Бълени, Извоареле и Винга изнесоха фолклорен концерт. 

Още от категорията

Работилница за мартеници в българското училище “Васил Левски” в Кипър

Децата в българското неделно училище “Васил Левски” в Дали, Кипър, днес ще правят мартеници. “ Заповядайте заедно да изработим мартеници и да запазим традицията ”, кани на фейсбук страницата си образователното средище. Работилницата ще започне в..

публикувано на 24.02.24 в 09:33

Две години след началото на войната в Украйна – расте броят на обезверените

Навършват се две години от онази февруарска сутрин през 2022 година, която промени живота в Европа и отвъд и наложи преосмислянето на отношенията в редица сфери между Света и Руската федерация. В следващите редове обаче няма да разглеждаме..

публикувано на 24.02.24 в 05:30

Щатът Илинойс ще почете 3 март като ден на Освобождението на България

С прокламация губернаторът на щата Илинойс Дж. Б. Притцкър обяви 3 март 2024 г. за ден, в който ще се чества Освобождението на България, предаде БГНЕС. Документът отбелязва 20 години от присъединяването на България към НАТО; 121 години..

публикувано на 22.02.24 в 18:04