Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На конгрес в София гласуваха срещу връщането на Русия и Беларус в гимнастиката

Мария Петрова стана почетен член на Eвропейската гимнастика

Снимка: БТА

На заседание в София Конгресът на Европейската гимнастика гласува против връщането на спортистите от Русия и Беларус на международни турнири от 1 януари 2024 г., съобщиха на организацията. В изявлението се посочва, че европейската организация не е съгласна с решението на Международната федерация по гимнастика (FIG), според което гимнастичките от двете държави могат отново да участват в състезания от началото на следващата година.
Руските и беларуски гимнастици са отстранени от участие в международни турнири от март 2022 година заради ситуацията в Украйна и в международни състезания могат да участват само индивидуални неутрални спортисти - без знамето и химна на своята държава. 
Мария Петрова стана почетен член на Eвропейската гимнастика. Признанието за вицепрезидентa на Техническия комитет по художествена гимнастика към Международната централа (ФИГ) беше обявено по време на Конгреса, който се провежда в София.

Мария Петрова


"Наистина 16 години от моя живот прекарах в работа за художествената гимнастика в Европа, 16 години, които са наистина един голям опит. Придобих много знания, имам много нови приятели и всички те ми помагаха да продължавам напред. Помагаха ми да бъда по-уверена, да знам, че мога повече в името на художествената гимнастика в Европа, сега в света и за българската художествена гимнастика също", каза с вълнение трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова, след като получи признанието.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светлана Каменова

Европейска титла за Светлана Каменова в бокса

Светлана Каменова спечели първата си европейска титла на шампионата по бокс в Белград. В категория до 57 кг състезателката, която след по-малко от три месеца ще участва на олимпиадата в Париж, победи рускинята Дария Абрамова. Още една българка –..

публикувано на 28.04.24 в 09:36
По трасето в Стара планина

740 бегачи се състезават в планинския маратон Коджа кая

Рекорден брой участници от осем държави застават днес на стартовете на планинския маратон Коджа кая. Домакин на шестото му издание е село Билка, разположено в източната част на Стара планина. По традиция маратонът започва с изгрева на слънцето и..

публикувано на 28.04.24 в 07:00
Боряна Калейн

Бронзова Боряна Калейн на Световната купа в Ташкент

Боряна Калейн спечели бронзов медал в многобоя на Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент. Другата българка – Никол Тодорова, се класира на тринайсето място при дебюта си на състезание от подобен ранг. Титлата извоюва световната..

публикувано на 27.04.24 в 16:57