Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледният дух завладява България

Коледното дърво на София украси новото пешеходно пространство в центъра на българската столица – около площад “Св. Александър Невски”. “Коледа е специално време в годината, когато домовете ни излъчват сияние на уют и топлина, спокойствие и надежда”, заяви новият градоначалник Васил Терзиев. 


А желанието му градът да бъде място, което дава криле и ни кара да мечтаем сякаш се материализира с празничните персонажи в церемонията по запалване светлините на елхата.





Феерични светещи кукли бяха част от  интерактивен пърформанс “Лумини”, който привлече погледите на насъбралата се публика. Изпълненията на танцови и музикални състави допълваха програмата.


През целия декември площадът около храмовете “Св. Александър Невски” и “Св. София” ще бъде домакин на празнични концерти и различни събития за столичани и гостите на града, под надслов “Светлината в теб”.


Книжен базар в НДК, множество коледни градчета и различни събития за малки и големи създават настроение в очакване на Коледа.


Вторият по големина град в България – Пловдив, се радва на 13 метрова елха, с над 4 хиляди зелени клончета. Празничното дърво е изработено от единствения на Балканите производител на елхи, който се намира в близкия град Раковски. Тя тежи около 1 тон, а заедно с украсата – 1.5 тона, съобщава БТА. През целия месец градът ще се оживява от колоритни събития, разказващи за българските традиции, история и култура.


Началото на Коледно-новогодишния фестивал на Русе беше поставено със запалването на светлините на Градската елха – голямо естествено дърво пред Общината на крайдунавския град. 


Програмата на фестивала тази година включва концерти, спектакли, коледно надиграване и работилница за приготвяне на коледни сладкиши. Коледен базар на централния площад "Свобода" ще подгрява празничния дух, а пред сградата на Русенската опера работи и ледена пързалка. 


В първия ден на декември засия и коледното дърво на Плевен. Джуджета раздаваха лакомства на събралите се малчугани, заря огря небето над града, а част от присъстващите малки и големи плевенчани се хванаха на хоро.

И живописният Созопол ухае на канелени сладки и греяно вино.


Магията на зимното море ще усети всеки, който с разходи по калдъръмените улички на античния град. 


Освен с пленителните морски пейзажи, Созопол привлича и с богата празнична програма, която продължава до края на годината.


Началото ѝ даде "Празник на о-солената риба", организиран от Общината и местният Ротари клуб. Третото му издание на площад "Кулата" в Стария град, популяризира и съхранява традицията местните жители да приготвят осолена риба по различни рецепти. Проведе се и конкурс, който отличи победители в три категории - най-добър осолен паламуд, чернокоп и друг вид риба. Константин Василев, спечели в категориите "Осолен чернокоп" и "Друг вид осолена риба", а Данаил Рейзов – категория "Осолен паламуд". През следващите дни предстоят множество детски работилници и концерти, благотворителни базари и други прояви. 



Коледният базар на площада в Стария град ще бъде и мястото, където в Созопол ще посрещнат Новата 2024 година.


Витрините на магазините в Бургас вече ни приканват да мечтаем за празника, но официално елхата в крайморския град ще грейне на 6 декември – Никулден, когато е и празникът на града. Вход свободен за музеи и галерии на територията на града, няколко изложби и много концерти на различни открити сцени са част от празничните събития.

В морската столица е предвиден детски концерт и празнична заря на 6 декември, с които Варна ще пусне празничния дух от бутилката.

Коледната елха на площад "Капитан дядо Никола" в Трявна.


Коледна елха грейна и на централния площад в град Кюстендил. 

Свързана публикация:

Съставил: Йоан Колев

Снимки: БТА, БГНЕС,  Facebook/ Созопол-град на спасението


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42

Три институции проверяват сигурността на машините за гласуване

Министерството на електронното управление, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология ще проверяват машините за гласуване на предстоящите избори за европейски и национален парламент. Според утвърдената методика на..

публикувано на 11.05.24 в 10:03

Алпийски тролей и скални атракции на Лакатнишките скали

Спасители от Планинската спасителна служба – отряд "Лакатник" ще пуснат днес 100-метров алпийски тролей на живописните Лакатнишки скали в Искърското дефиле. Мероприятието е част от традиционните майски празници на Гара Лакатник. От Идеалния..

публикувано на 11.05.24 в 09:05