Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големи трофейни шарани са атракцията във водоемите на с. Столетово

Никулденска традиция е да сложим люспа от празничния шаран в портфейла, за да не оставаме без пари в джоба

Снимка: личен архив

Ha 6 дeĸeмвpи – Hиĸyлдeн, пpaзнyвaт ĸaĸтo имeницитe – над 200 000 българи, носещи името Николай, Никола, Николина, Нина и техните производни, но също тaĸa и pибapитe, мopяцитe, бaнĸoвитe cлyжитeли и тъpгoвцитe. Дeнят e избpaн и зa oфициaлeн пpaзниĸ нa мopcĸия ни гpaд Бypгac.

Никулден е празничен за всеки български дом. По стара традиция се приготвя специално ястие от риба, като символ на празника по нашите земи е шаранът.

За да разберем как се отглежда през годината и улавя през зимата най-хубавият никулденски шаран, отиваме в подбалканското село Столетово, в дома на Мария и Георги Димови.

Мария и Георги от Столетово

Своята страст по риболова те са превърнали в семеен поминък. Направили са собствени водоеми, в които отглеждат различни видове риба, сред които обаче преобладават шараните. През всеки сезон при тях идват въдичари, за да практикуват спортен риболов. Наближи ли Никулден обаче, няма време за губене и шараните се вадят направо с мрежи от водата, защото в Столетово за риба идват клиенти буквално от целия район на гр. Карлово.

"На Никулден е лесно да отидеш и да си купиш шаран, продават ги по тротоарите дори, но по-голямо е удоволствието, когато дойдеш да си го хванеш сам на място. Може пък и да е по-вкусна уловената риба" – казва Георги Димов от Столетово:

"Първите години повечето хора идваха, за да си хванат риба, да си я купят и отнесат вкъщи. През последните години обаче са повече тези, които идват заради спорта. Хвърлят въдиците, хващат, снимат се с шарана, целуват го и го пускат обратно в езерото. Това е тенденцията при въдичарите. Като че ставаме все по-съзнателни, с хуманно отношение и към рибата. Имаме и трофейни екземпляри, но тях не ги даваме, защото се искат много години, за да стане един шаран трофеен. Не си струва да се изяде. При нас най-големият беше 20 кг, но водата го отвлече, когато бяха големите наводнения в Карловско. В момента най-големият ни шаран е 16кг, надяваме се догодина да задмине и предишния. Храним ги със зърнени култури – жито, царевица. Познаваме почти всяка от трофейните ни риби, защото те се хващат, хората се снимат с тях и после се пускат във водата. Докато по-дребните са само за консумация, към тях по-нямаме отношение. Трофейните сега са около 30 на брой, но има тенденция да се увеличават. При нас се среща и бял амур, той е много атрактивен за риболов, по-трудно се изважда, но у рибарите е по-голямо желанието да хванат амур. Засега имаме само амур и шаран, но ще има и есетри и други видове риби, които в последно време се появиха по нашите места" – обяснява Георги Димов пред Радио България.

За Никулден по традиция се търси най-много шаран. И въпреки че в представите на народа шаранът е глупава и наивна риба, това съвсем не е така според Георги Димов: "За него се изисква специална стръв, изисква се и подготовка на рибарите. Не е глупав шаранът, но когато наближи Никулден ние ги хващаме с мрежа, защото търсенето е голямо".

"В началото на ноември шаранът започва да си прави нещо като гнезда. Събират се на групи и лягат. Тогава е по-трудно да се хваща на въдица, затова изпускаме леко водата и го хващаме с мрежи. За да може като дойдат хората да имат избор. С въдица той се лови най-вече сутрин или привечер, а когато е с мрежа – изчакваме времето да е малко по-топло и тогава го вадим. Имаме специални садки, в които слагаме рибите и след Никулден, който шаран не е продаден, изкарва късмет и го връщаме отново във водоема. И самото отглеждане на риба има много тънкости. Тя е като всяко едно животно - разболява се, има нужда от лекуване, от профилактични дезинфекции, водата трябва да е постоянно чиста. Едно от изискванията ни при спортния риболов е да се носи дюшек за рибата, защото щом ще я пускаш обратно, тя не отива на земята, а се поставя на дюшека, а когато се снимат с нея то е от ниско разстояние, за да не падне от високо и още ред такива изисквания, за да не се нарани рибата."

В семейния бизнес активно помага и съпругата на Георги – Мария Димова. Тя е майстор в приготвянето на никулденски шаран и всяка година събира голямото си семейство на богата трапеза край рибарника в с. Столетово. Какво е нужно за хубавата празнична гощавка, разбираме от Мария Димова:

"Когато избирам рибата, гледам да не е много мазна. До 2-3 кг е най-подходящата големина и става най-вкусна. Тя не отделя много мазнина, докато големият шаран е по-тежък и мазен. Добре е поне едно денонощие рибата да престои посолена в хладилник. Аз никога не съм приготвяла шаран по рецепта – импровизацията в кухнята при мен е водещ принцип. Но най-подходящата подправка за рибата е розмаринът. Винаги слагам и черен пипер, а пълненият шаран правя с много ядки, но не само орехови, а добавям и лешници, и бадеми. По-твърдите ядки не се губят при печенето. Обикновено не увивам шарана в тесто, защото тестото прави шарана като варена риба. Предпочитам да е шаран на скара, или пък увит във фолио – само с подправките, но добре опечен, за да не се усещат костичките след това. Правя и паниран шаран със царевично брашно, той става много вкусен и с хрупкава коричка. Всеки път задължително заделяме най-големите люспи от шарана. Носим ги в портфейла си през цялата година, с надеждата никога да не оставаме без пари в джоба и да има здраве през годината."

Вижте още:

Снимки: личен архив на Мария и Георги Димов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24
Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57