Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще подкрепи завършването на реконструкцията на Българската православна църква в Лондон

Среща на премиера акад. Н. Денков със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний
Снимка: пресцентър на МС

Държавата ще продължи подкрепата за Западно- и Средноевропейската епархия, стана ясно след среща на министър-председателя акад. Николай Денков с Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. "Оценяваме това, което правите. От българската държава има разбиране за мисията ни", обърна се към премиера митрополит Антоний.

Той определи като исторически момент за българската общност придобиването на храма "Св. св. Кирил и Методий" в Щутгарт, което вече е факт. През септември т.г. Министерският съвет отпусна половин милион лева, с които общата подкрепа от държавата надхвърля 1,2 млн. лв., съобщиха от правителствената информационна служба

Митрополит Антоний запозна премиера с напредъка по реконструкцията и разширяването на Българската православна църква "Свети Иван Рилски" в Лондон, за който бяха отпуснати 800 хил. лв., но е нужно допълнително финансиране. По думите на акад. Николай Денков, с бюджета за 2024 г. държавата ще подкрепи завършването на проекта. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний отбеляза, че по този начин държавата ще направи ценен подарък на българската общност в Лондон, тъй като ще се разреши проблемът с осигуряването на храм, който да бъде духовен дом на сънародниците ни в Лондон.

В хода на разговора Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний сподели за социалните задачи на епархията и разказа как подпомагат българите зад граница.

В бюджета за 2024 г. държавната субсидия за вероизповеданията, регистрирани по реда на Закона за вероизповеданията, се предвижда да нарасне общо с над 8,8 млн. лв., достигайки 48,7 млн. лв. Предвидена е и подкрепа за довършване на храма "Свети Стефан" в Южния парк на столицата, посочват от пресслужбата на правителството.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение . За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа . С надеждата за спасение от преходното и..

публикувано на 04.05.24 в 15:20

Велика събота е най-благословеният ден

Православната църква прославя Велика събота като най-благословения седми ден, в който Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света. Положен в гроба, духът на Исус Христос е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори..

публикувано на 04.05.24 в 09:01