Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корейски технологичен гигант с интерес към съвместни проекти с България

Ръст в стокообмена между Българя и Южна Корея през 2023г.

3
Министърът на икономиката Богдан Богданов на бизнес среща в Корея

Нови сфери на сътрудничество и реализацията на съвместни проекти в България обсъди министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов с вицепрезидента на корейски технологичен гигант, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.  

Компанията е световен лидер в иновациите и производител на индустриални електронни компоненти, батерии, системи за съхранение на енергия и др., уточнява БТА. По време на срещата в централата на корпорацията в Южна Корея е поставен акцент върху възможността страната ни да осигури верига на доставки за новата фабрика на компанията, подготовка и обучение на местни експерти, изграждане на инфраструктура и финансови насърчителни мерки.  

Министър Богданов посочи, че все повече инвеститори проявяват интерес да открият развойни центрове у нас, като само в аутомотив сектора в България вече има над 35 подобни центъра на водещи международни компании, сред които и азиатски. „Страната ни има всички предпоставки да се превърне в регионален център за развойна дейност на компании от сектора“, изтъкна Богданов.

Министърът на икономиката Богдан Богданов с представители на корейска корпорация

България и Южна Корея ще подпишат Меморандум за двустранна търговия и стимулиране на инвестициите, съобщиха преди два дни от Министерството на икономиката и индустрията. По данни на ведомството, през първите девет месеца 2023 г. общият стокообмен с Южна Корея е на стойност 344.7 млн. щ. д. и бележи увеличение от 27.2% спрямо същия период на 2022 г. Българският износ е с ръст от 64.7% и е на стойност от близо 187 млн. щ.д..


Снимки: Министерство на икономиката и индустрията

Галерия

Още от категорията

Делът на ВЕИ се очаква да достигне 40% до 2030г.

Според новите модели в Интегрирания план енергетика – климат делът на енергията, която се произвежда от възобновяеми електрически източници (ВЕИ) в България се очаква до 2030г. да достигне средно 40%, съобщи БТА. До 2025 г. страната ни ще продължи..

публикувано на 20.02.24 в 18:02

АГРА и „Фудтех“ представят най-новите машини и технологии в земеделието

Нови сортове домати, зимен сорт ечемик и пшеница, слънчоглед, памук, тютюн, люцерна и хибридна фуражна царевица, както и няколко новаторски технологии за семепроизводство, производство и отглеждане на едногодишни и многогодишни култури са сред..

публикувано на 20.02.24 в 07:05

Нов завод за соларни панели край Стара Загора ще има нужда от работници от региона

До края на годината в района на Стара Загора се очаква да бъде направена първа копка на завод за производство на фотоволтаични панели и клетки. За изграждането му са необходими между 150 и 200 декара терени, по чието осигуряване инвеститорът работи..

публикувано на 17.02.24 в 11:25