Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският президент стана жертва на фалшив видеоклип

Президентът Румен Радев.
Снимка: БГНЕС

Фалшив видеоклип с образа и гласа на българския президент е свален от интернет пространството, съобщиха от пресцентъра на МВР. Незабавните действия от специализираните служби на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) са предприети след сигнал, получен от администрацията на държавния глава. 

Президентската институция е информирала компетентните органи за измама заради клип, разпространяван в социалните мрежи, който свързва президента Румен Радев с реклама на компанията "Лукойл". Видеото злоупотребява с образа и гласа на Радев в мнимата реклама и имитира телевизионен репортаж.

Екипът на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП ще бъде безкомпромисен към авторите на подобни видеа с фалшиви новини, генерирани с изкуствен интелект, посочват от МВР и напомнят на българските граждани, че жертвите на киберпрестъпления, може да сигнализират ГДБОП на имейл report@cybercrime.bg.


Още от категорията

Ахмед Доган се обяви против предсрочни избори

Предсрочни парламентарни избори 2 в 1 могат да дестабилизарат страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици . Това послание до делегатите на Националната конференция на ДПС изпрати почетният председател на партията Ахмед Доган...

публикувано на 24.02.24 в 14:21
Бойко Борисов

Нашият следващ отговор е да има 50 на 50 и в министерствата

“ Щом казват да има 50 на 50 в регулаторите, нашият следващ отговор е да има 50 на 50 и в министерствата .” Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на “некоалиционния” си партньор ПП-ДБ относно предложения меморандум с управленски цели за..

публикувано на 24.02.24 в 13:35
Румен Радев

Румен Радев призова за автономно европейско решение за Украйна

Президентът Румен Радев заяви пред журналисти, че всички европейски държави трябва да намерят автономно решение за войната в Украйна – “ да търсим диалога, да търсим всички механизми, с които да се прекратят незабавно военните действия и да се седне на..

публикувано на 24.02.24 в 11:05