Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атрактивни експонати в коледното изложение на музея "Земята и хората"

2
Атрактивни експонати в коледното изложение на музея "Земята и хората"
Снимка: БГНЕС

Минерал, който сменя цвета си и аметист са "звездите" на коледното изложение за минерали в Националния музей "Земята и хората" в София който продължава и на 10 декември, предаде репортер на БГНЕС.

Свои лични колекции с минерали, скъпоценни камъни и фосили представят около 60 участници."Всеки любител намира това, което търси на нашето изложение“, заявява Светла Старирадева, главен уредник в музея "Земята и хората" и дава пример как посетител е открил интересен флуид, който меня цвета си: „Тук се натъкнахме именно на такива експонати, при които флуида сменя цвета си, когато е неосветен той е тъмен, а когато го изнесе човекът на по-силна светлина, той промени цвета си и стана лилав. Така за кратко време много екземпляри бяха изкупени, включително нашият музей си купи такъв образец, който е от Великобритания“, обясни още Светла Старирадева. 

лилав аметист

По думите ѝ, аметистът е една от емблемите на музея. „Действително това е най-атрактивната разновидност на кварца и много от жените в България притежават такива бижута - колкото по-лилав е цветът, толкова по-ценен е и той самият“, коментира Светла Срарирадева, уточнявайки, че на изложението има кристли с произход от Бразилия и Уругвай, но също така и от България.


снимки: БГНЕС, Национален музей "Земята и хората"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Росица Матева

Подготовката на изборите върви нормално

“Подготовката за изборите 2 в 1 върви нормално и в срок”. Това заяви заместник-председателят и говорител на Централна избирателна комисия Росица Матева. Днес изтича срокът за заличаване на регистрациите на партии и коалиции. Очаква се общо в..

публикувано на 07.05.24 в 16:10

Билетите за влак поскъпват средно с 20%

От 7 май в сила влизат нови цени на билетите за пътуване с влак. От БДЖ обосновават поскъпването на билетите средно с 20% с драстичното увеличение на разходите на компанията. Без промяна ще останат цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“,..

публикувано на 07.05.24 в 15:11

Слънчево и още по-топло време

Във вторник ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове, главно над планинските райони, ще се развие купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от юг-югозапад, който в Дунавската равнина временно ще се ориентира от..

публикувано на 06.05.24 в 18:30