Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София връчиха Butterfly Innovation Awards

Снимка: БГНЕС

Има много потенциал, който може да бъде отключен с иновациите, каза вицепремиерът и външен министър Мария Габриел при връчването на годишните награди Butterfly Innovation Awards в София. 

В категория младежки иновации бе отличен QManager от Босна и Херцеговина. Никой не обича да чака на опашки. QManager е универсална система, предназначена за ефективно управление на опашки в различни административни служби, банки и центрове за услуги.

Наградата в категория STEM иновации получи Flourish от Черна гора. Flourish е революционен дигитален треньор, фокусиран върху достъпно развитие на емоционалната интелигентност. Използва интерактивни, персонализирани и игрови упражнения.

Наградата в категория иновации при жените получи албанското приложение Kungul. То предоставя важна информация за потенциални алергени и вредни химикали в козметичните продукти.

Наградата в категория зелени иновации получи PowerWheel от  Северна Македония. Проектът използва движението на различни колела в множество битови предмети и устройства за захранване с ток.

Наградата в категория университетски иновации получи Robotic Hand на утиверситета в Прищина. Проектът за рентабилна роботизирана ръка е използван за проектиране и производство на протези за конкретни пациенти.

Butterfly Innovation Awards са създадени през 2021 г. от Регионалния съвет за сътрудничество за насърчаване и популяризиране на иновативни решения от Западните Балкани с потенциал за растеж.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05