Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евреи, държавници и дипломати почетоха празника Ханука в София

Снимка: БГНЕС

С церемония по запалването на осемте свещи върху светилника - ханукията еврейската общност в България отбеляза осмия ден на празника Ханука. В Централната софийска синагога четиригодишната Хана донесе огъня за запалването на "шамаш“ – основната свещ на ханукията.

"Тази година не е като предишната, макар празничният свещник да е тук пред нас, тази година палим свещници, защото имаме нужда от повече светлина. Нашата традиция ни кара да преживяваме отново и отново събитията, които са ни оформили като народ“, каза председателят на Централния израилтянски духовен съвет Максим Делчев. "Мъдреците ни казват, че всички ние сме свещи и някъде вътре в нас има светлина. Нека се обърнем към сърцата си и да запалим светлината там, и да я предадем на тези около нас“, призова той.

Първата свещ бе запалена от президента Румен Радев. "Този празник много евреи по света ще го посрещнат в несигурност и безпокойство. Станахме свидетели на безпрецедентни терористични атаки срещу Държавата Израел, които отнеха живота на много хора. Мнозина други бяха отвлечени и съдбата на много от тях остава неизвестна. Ние споделяме тревогите за участта на всички невинни жертви“, каза той. Президентът отбеляза, че искрено се надява час по-скоро да бъде постигнат мир. Втората и трета свещ бяха запалени съответно от председателя на парламента Росен Желязков и кмета на София Васил Терзиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кръгла маса за Българистиката в Унгария в Пловдивския университет

Кръгла маса "Българистиката в Унгария днес – между традицията и новата опитност на дигиталната ера " се открива на 3 юни от 16:00 часа в Ректората на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Събитието е част от работната програма на екипа с..

публикувано на 03.06.24 в 00:59
Гледка от Кървав камък в Краището

Гръмотевични бури в Западна и Централна Северна България в понеделник

В понеделник преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в..

публикувано на 02.06.24 в 19:05

Извънредното неделно заседание на парламента очаквано не събра кворум

Извънредното заседание на Народното събрание, свикано за неделния ден по искане на група народни представители, очаквано не се състоя заради липса на кворум. В дневния ред беше предвидено да бъде изслушан служебният премиер Димитър Главчев за българската..

публикувано на 02.06.24 в 16:36