Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владеенето на български език да е задължително за българско гражданство, реши правителството

Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за българското гражданство. С него се предвижда допълване на условията за придобиване на българско гражданство от лица с български произход, както и от лица с родител, придобил българско гражданство, като владеенето на български език се въвежда като задължително условие.

Предлага се разпоредба, която да прави невъзможно освобождаване от българско гражданство на лица, срещу които има образувано наказателно производство, както и възможност за отмяна на натурализацията в случаите на системно и умишлено уронване на престижа на България, включително чрез реч на омраза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55