Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Сърбия се нуждаят от инвестиции и възвръщане на самочуствието

Димитър Цанев генерален консул на България в гр. Ниш
Снимка: двуезичният портал ФАР в Босилеград

Все още съществуващите притеснения сред част от нашите сънародници свободно да се определят като представители на българското национално малцинство, имат своя генезис в предходните исторически периоди, но светът е вече друг. Това казва ген. консул на България в Ниш Димитър Цанев пред двуезичния портал ФАР, цитиран от БТА. Вярвам, че сега е моментът, когато с общи усилия и сътрудничество с нашите партньори в Сърбия, ще направим нужното тези негативни стереотипи и подходи да останат в миналото.

Създаването на условия за икономическо развитие в Босилеград и Цариброд е важен елемент за възвръщане на това самочувствие, но и фактор, който да позволи на младите хора да не напускат родните огнища в търсене на по-висок социален стандарт. Липсата на модерна подходяща инфраструктура създава значителни препятствия пред бизнеса за избор на Цариброд или Босилеград като локации за разкриване на предприятия. Друг неблагоприятен фактор е липсата на квалифицирана работна сила.

Темата за създаване на условия за икономическото развитие в този регион се поставя от българска страна на всички двустранни срещи и разговори на високо и най-високо ниво. България има ограничена възможност да въздейства за създаването на такива подходящи условия, но участва в повишаване благосъстоянието на жителите на пограничните райони, предоставяйки възможност за работа на своя територия на почти 1000 души от Цариброд, Босилеград и околните села. Паралелно с това продължаваме да търсим начини за привличане на инвеститори от България, допълва Цанев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44

Започват Дни на българската култура в Кипър

Дни на българската култура се откриват днес в Кипър и ще продължат до края на месеца, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Организатор на двайсет и шестото им издание е Съюзът на българите в Кипър под егидата на посолството на България в..

публикувано на 11.05.24 в 11:56