Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безапелационен старт за българите на Световното по ускорен шах в Самарканд

Нургюл Салимова
Снимка: FIDE

Българските шахматисти Нургюл Салимова и Иван Чепаринов оглавиха класирането при жените и мъжете след първия ден на Световното първенство по ускорен шахмат и блиц в узбекистанския град Самарканд.

Отборът ни стартира ударно с четири победи и само една загуба. Европейските отборни шампионки Нургюл Салимова и Антоанета Стефанова надделяха над представителките на домакините Хулкар Тохирьонова и Ирода Кхамракулова, а другото златно момиче – Гергана Пейчева, постигна престижна победа над бившата световна шампионка Александра Костенюк от Русия. Сред победителите се нареди и Иван Чепаринов, който се справи с тайванеца Реймънд Сонг. Най-младата ни участничка Надя Тончева пък отстъпи на Аян Алахвердиева от Азербайджан.

Българските шахматистки донесоха най-големия спортен успех през годината

Равносметката в края на първия ден: Иван Чепаринов дели първото място с 4,5 т. заедно с още четирима играчи, Нургюл Салимова оглави класирането заедно с китайката Чжу Цзинър с четири победи от четири мача, Антоанета Стефанова е 22-ра с три победи и една загуба, а Надя Тончева и Гергана Пейчева са съответно на 59-о и на 60-о място с по две победи и две загуби.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Никола Господарски

Пловдив получи знамето на Европейското първенство по гребане`2025

В последния ден от Европейското първенство по гребане, което тази година бе в Сегед (Унгария), градът-домакин предаде "щафетата" на Пловдив, който ще организира най-голямото гребно състезание в Европа през следващата 2025 година. На тържествената..

публикувано на 29.04.24 в 19:10
Боряна Калейн

Общо два бронзови медала за Боряна Калейн на Световната купа в Ташкент

Боряна Калейн завърши трета на финала с обръч на Световната купа по художествена гимнастика в Ташкент. Така с два бронзови медала – единия спечелен вчера в многобоя, тя завърши участието си на турнира. Бронзова Боряна Калейн на Световната купа в..

публикувано на 28.04.24 в 15:11
Светлана Каменова

Европейска титла за Светлана Каменова в бокса

Светлана Каменова спечели първата си европейска титла на шампионата по бокс в Белград. В категория до 57 кг състезателката, която след по-малко от три месеца ще участва на олимпиадата в Париж, победи рускинята Дария Абрамова. Още една българка –..

публикувано на 28.04.24 в 09:36