Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Виена посрещат Нова година с валс на открито

Празнуващите избират измежду 8 локации, навсякъде - музика и шампанско

Снимка: Stadt Wien Marketing/Jobst

За 32-и път столицата на Австрия се превръща в огромна бална зала, в която своите места могат да заемат и нашите сънародници там. По данни от 2013 година броят им доближава 12 000, като около 5000 са само студентите от България. Новогодишните тържества във Виена се провеждат на осем места с вход свободен – в центъра на града, но и на площада пред Виенското кметство и пред Виенското колело в Пратера, информират от международния офис на Община Виена в София.

Акцент в тържествата е Новогодишната пътека, продължаваща цели 12 часа - започва в 14:00 ч. на 31 декември и завършва в 2:00 ч. на 1 януари. Идеята й е да събере на едно място напълно непознати хора, които, след като прекарат новогодишната нощ заедно, да се разделят като приятели. Новогодишната пътека започва от площад "Фраюнг", минава по известната търговска улица "Грабен" и достига катедралата "Св. Стефан" и Кертнерщрасе. Всяка година в ранните следобедни часове на последния ден от годината танцовите училища предлагат по улица "Грабен" безплатни курсове за валс и превръщат района в най-голямата бална зала на открито.


На различни сцени из цяла Виена ще има шоу програми, като освен валс ще звучи поп, рок, диско, блус, фънк, соул. В центъра ресторантьори ще отворят специални новогодишни щандове, на които ще предлагат пунш, шампанско и богато разнообразие от кулинарни специалитети. Кулминацията на празника е лазерното шоу точно в полунощ. Виена се отказва от фойерверките, защото замърсяват природата с отпадъци и отровни вещества, а шумът от тях стресира животните.

Виена на Нова година, преди да се откаже от фойерверките

Точно в полунощ от катедралата "Свети Стефан" се понася камбанен звън. Камбаната, която виенчани наричат Пумерин, бие само в изключително тържествени случаи, а новогодишният звън се предава по радиото и телевизията в цяла Австрия. След това на фона на лазерното шоу отново зазвучава валсът "На хубавия син Дунав", превърнал се в неофициален химн на Виена.


Както всяка година, в новогодишната нощ на сцената на Виенската Щатсопера се играе "Прилепът" от Йохан Щраус, а първият ден от Новата година започва с прочутия концерт на Виенската филхармония от 12:15 ч., който се предава на живо на огромен екран на площада пред катедралата "Св. Стефан" и пред Виенското колело в Пратера. В България ще го гледаме традиционно по Българската национална телевизия, в пряко предаване от Виена. Пряко излъчване ще има и по програма "Христо Ботев" на Българското национално радио. 

Снимки: Stadt Wien Marketing/Jobst

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35

Българчета от Балканите търсят най-здравото писано яйце в Босилеград

Символът на Великден – боядисаното в червено и всякакви други цветове яйце, отдавна се е превърнал и в символ на Босилеград. Сръбското градче, само на хвърлей място от границата, е населено предимно от етнически българи, които от повече от 30 години..

публикувано на 02.05.24 в 05:10
Неделно училище ¨Васил Левски“ във Валенсия

Българчета във Валенсия боядисваха яйца и плетоха кошнички за Великден

През отминалия уикенд ученици от неделно училище "Васил Левски" към  Асоциация "Прогрес", град Валенсия, Испания, участваха в традиционната работилница за боядисване на яйца, а към тях с готовност се присъединиха и техните родители. Целта на мероприятието е..

публикувано на 01.05.24 в 16:49