Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледари обикалят Тараклия и благославят за здраве в навечерието на Рождество

Снимка: Тараклия - Център на бесарабските българи в Молдова

Коледарска дружина към театъра на бесарабските българи "Смешен петък“ обикаля населените места на район Тараклия в рамките на празничната акция "Коледен керван от кметството на Тараклия – 2024“. Обиколката се организира за поредна година с цел съхраняване на обичаи и традиции на българския народ, живеещ в Молдова, предаде БТА. Дружината в традиционно празнично облекло изпълнява пред сътрудниците на местните администрации коледни песни.

Бесарабските българи ще празнуват Бъдни вечер на 6 януари (по стар стил) и коледарските дружини ще обикалят домакинствата от полунощ до изгрев слънце. Те ще ходят от къща на къща и ще пожелават на стопаните здраве, щастие, много имане.

В Молдова и двете дати – 25 декември и 7 януари са официални празници и официални почивни дни. Но повечето хора в район Тараклия, където населението е предимно българско, отбелязват Рождество Христово по стар стил, отбелязват от БТА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Розите на България" разцъфтяват за 15 години Българско училище в Сао Пауло

Седмото издание на инициативата "Розите на България" ще се проведе в Бразилия. В рамките на събитието ще се отбележи и 15-ата годишнина от основаването на Българското училище в Сао Пауло с основател Михаил Кръстанов. Домакин ще бъде Музеят на..

публикувано на 11.05.24 в 10:10

Българският език събра в Атина преподаватели и ученици от неделните ни училища зад граница

С диктовка по български език и калиграфска работилница започнаха честванията на 20-ата годишнина от основаването на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина.  20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в..

публикувано на 11.05.24 в 07:25

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50