Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Калофер се изви традиционното мъжко хоро

Снимка: БГНЕС

Стотици мъже изиграха традиционното хоро в студените води на река Тунджа в Калофер. Облечени в народни носии и с националния трибагреник в ръце, под съпровода на гайда и тъпан, те изпяха народната песен “Залюбила е Василка“.

След отслужената тържествена литургия в църката “Свети Архангел Михаил” отец Димитрий хвърли в реката богоявленския кръст, който беше хванат от шестгодишния Мартин.

Честваме големия християнски празник Богоявление

Хиляди хора от цялата страна се стекоха за ритуала в Калофер и много от тях пожелаха да влязат в Тунджа. Правилото обаче изисква гостите да изчакат местните участници първи да се потопят в студените води.

Хвърлянето на кръста се извършва на много места в страната. В столицата ритуалът ще започне в 13,00 ч. на езерото в ж.к. “Дружба”.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ЕК: България закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване

България значително закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), се казва в доклада за страната ни, изготвен от Брюксел, за 2024 г., предаде БНТ. ПВУ на България е в размер на 5.689 млрд. евро безвъзмездни средства...

публикувано на 19.06.24 в 17:56

Социалната пенсия за старост става 307,07 лв. от 1 юли

Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 276,64 лв. на 307,07 лв. от 1 юли, реши служебното правителство на днешното си заседание. Повишаването на социалната пенсия ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй..

публикувано на 19.06.24 в 16:00

1/4 от депутатите са жени, 1/3-та влизат за първи път в парламента

Мъж на около 45 г., юрист или с икономическо образование. Това е сборният образ на депутата в 50-ия парламент. Дамите в него са със 7 повече, отколкото в предходния мандат, или 64 дами. Те са 1/4 от състава на юбилейното Народно събрание...

публикувано на 19.06.24 в 08:44