Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В понеделник започват застудяване и дъжд, преминаващ в сняг

Снимка: Ани Петрова

През нощта южният вятър в Източна България ще отслабне, а в североизточните райони ще се ориентира от север-североизток и с него температурите ще започнат да се понижават. Ще бъде облачно с валежи от дъжд. Сутрешните температури ще бъдат в широки граници, от 0°-1° в североизточните райони до 8°-11° в Югоизточна България, в София - около 4°. В понеделник, 8 януари, в страната ще нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с валежи от дъжд. Със застудяването по-късно през деня в много райони от Северна България и високите котловинни полета на Западна дъждът ще преминава в сняг. Преди обяд в североизточните райони от страната ще има условия за поледици. Максималните температури ще бъдат от минус 2° в Североизточна България до 8°-9° на места в Южна, в София 1°-2°. През нощта срещу вторник в почти цялата страна ще вали сняг и ще се образува снежна покривка.
В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, в Родопите под 1000-1200 метра - дъжд. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде 2-3°, на 2000 метра - около минус 3°.
По Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, които след обяд ще започнат да се примесват със сняг, а по-късно през деня по северното крайбрежие ще спрат. Температурата на морската вода е 8°-10°.
На Балканския полуостров ще бъде облачно. От север, с нахлуването на студен въздух, валежите от дъжд в по-голямата част от полуострова ще преминат в сняг. Дъжд ще вали главно в крайбрежните райони. На изолирани места има условия валежите да са значителни по количество и придружени с гръмотевици. Най-ниска ще е температурата в Белград - 0°, най-топло ще е в Атина - 17°.
Над Пиренейския полуостров облачността ще е разкъсана, преди обяд над много райони до слънчево, но по-късно от запад ще се увеличава и вплътнява и ще започнат валежи от дъжд. В Западна и Централна Европа от север облачността ще се разкъсва и намалява. В Южна Франция и южните райони на централноевропейските страни облачността ще остане значителна и на места там, както и в Украйна ще вали сняг. Над Средиземноморието ще е облачно, на много места с валежи от дъжд, в отделни райони значителни по количество и придружени с гръмотевици. В най-северните и североизточни части на континента ще има валежи от сняг, а на юг на Скандинавския полуостров и в прибалтийските страни облачността ще е разкъсана, на места до предимно слънчево. В централната и южната част на Европейска Русия облачността ще е значителна, но почти без валежи, на места ще бъде мъгливо. На територията на цяла Европа най-студено ще е в Москва и Киев (-10°), най-топло ще е в Атина (17°), съобщават от НИМХ.
В другите части на света според BBC Weather: в Ню Йорк ще е 6°, в Буенос Айрес - 29°, в Йоханесбург - 26°, в Пекин - 0°, в Мелбърн - 21°. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Wings for Life World Run в помощ на хората с увреждания на гръбначния стълб

Инициативата Wings for Life World Run представлява глобално събитие, което ще се проведе едновременно в целия свят на 5 май и ще започне в 14,00 ч. българско време. Всички набрани средства от таксите за участие ще бъдат дарени за медицински..

публикувано на 05.05.24 в 06:00

Очаква ни слънчев Великден

В неделя ще преобладава слънчево време. Следобед над планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали. В по-голямата част от страната ще бъде почти тихо, в Източна България – със слаб североизточен вятър...

публикувано на 04.05.24 в 18:30

Светият синод на БПЦ: Безбройни са Божиите дарове, но най-голям измежду тях е Възкресението

“ Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение .” Това заявяват в..

публикувано на 04.05.24 в 16:37