Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът обявява мотивите си да сезира съда за промените в Конституцията

Президентът Румен Радев
Снимка: БТА

На брифинг на Богоявление (6 януари) президентът Румен Радев заяви, че в понеделник (8 януари) ще оповести "обстойните мотиви", с които ще сезира Конституционния съд за промените, които според него са "брутално и в много отношения некомпетентно посегателство върху българската Конституция".
В интервю за Евронюз на 7 януари бившият правосъден министър Антон Станков заяви, че се върви към Велико Народно събрание. Той смята, че е липсвал дебатът при внесените промени в Конституцията. "Първият въпрос беше критика на текстовете, които действаха. Тази критика не беше оповестена, не беше съдържателна... Когато знаем какви са недостатъците, можем да търсим решение", каза той. Друго противоречие според него е, че "хем имаме независима съдебна власт, част от която е прокуратурата, хем правим прокурорски съвет, доминиран от политически представители на парламента". 
По въпроса за двойното гражданство на министрите Станков коментира: "Ако това е изискване на европейските регламенти, защо не беше записано, че граждани на ЕС могат да бъдат министри? Защо отворихме двойното гражданство толкова широко?".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30